2022. 08. 14. Vasárnap Marcell napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bayer show 03:00

Külföld

Franciaország gyerekeket és anyákat szállított haza szíriai dzsihadista fogolytáborokból

Franciaország hazaszállított Szíriából a korábban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez csatlakozott 16 francia nőt és 35 gyereket, akik a terrorszervezet 2019-es bukása óta kurdok által ellenőrzött dzsihadista fogolytáborokban voltak - jelentette be kedden a francia külügyminisztérium.

  • Franciaország gyerekeket és anyákat szállított haza szíriai dzsihadista fogolytáborokból

Civil szervezetek évek óta kérik a kormánytól, hogy ne egyesével, hanem valamennyi francia dzsihadista gyerekét telepítse haza a táborokból, ahol szerintük elfogadhatatlanok a higiénikus körülmények. Ez az első alkalom, hogy nem egy-egy gyereket, hanem egy nagyobb csoportot anyákkal együtt szállított haza a kormány.

A közlemény szerint a 35 francia állampolgárságú kiskorú, akik Szíria északkeleti részén található táborokban voltak, már hazatértek Franciaországba, s velük 16 anyát is hazaszállítottak ugyanezen táborokból. Az anyákat a repülőtéren őrizetbe vették, és bíróság elé kerülnek, a gyerekeket az állami gyermekvédelmi intézmények vették gondozásba.

A terrorelhárítási ügyészség azt közölte, hogy a 35 gyerek közül hétnek már nem élnek a szülei. A 16 anya 22 és 39 év közötti, négynek a gyerekét már korábban hazaszállították, 12-en a gyermekeik kíséretében jöttek haza. Valamennyien francia állampolgárságúak, kivéve két nőt, nekik viszont francia állampolgárságúak a gyerekeik - jelezte az ügyészség.

A hazaszállítás hírét üdvözölte a Collectif des familles unies (Egyesített családok kollektívája) elnevezésű civil szervezet, amely a közelmúltban arra kérte Emmanuel Macron államfőt, hogy második mandátumát kezdje azzal, hogy "valamennyi francia gyereket" hazahoz Szíriából.

Közleménye szerint a szervezet azt reméli, hogy ez a repatriálás a végét jelenti annak a politikának, amely külön-külön vizsgált meg minden esetet, és "válogatott a gyerekek között, szétválasztva testvéreket, elragadva őket az anyjuktól".

"Ez az első alkalom, hogy Franciaország hazaszállít gyerekeket anyjukkal együtt szíriai fogolytáborokból, s ez az első akció az évek óta tartó embertelen politika befejezését kell, hogy jelentse" - írta a szervezet, amely azt kéri a kormánytól, hogy ezen a nyáron minden gyereket és anyját hozzon el Szíriából.

A kedden megérkezett 35 gyermeken kívül Franciaország 2016 óta eddig 126 olyan kiskorút szállított haza, akiknek a francia állampolgárságú szülei csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A szíriai dzsihadista táborokban még több mint 140 francia gyereket és hatvan anyát tartanak fogva.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: CPAC konferencia Dallasban - összefoglaló

Globál: CPAC konferencia Dallasban - összefoglaló

Augusztus 4 -e és 7-e között zajlott a CPAC ( Conservative Political Action Conference) az Egyesült Államokban, Texas államban. Tóth Gábor, a HírTV külpolitikai újságírója, részt vett a konzervatívok legrangosabb konferenciáján.
Svenk: Vissza a '80-as évekbe

Svenk: Vissza a '80-as évekbe

A műsor célja, hogy a nagyközönséggel megismertesse a magyar filmipar múltját, jelenét és jövőjét, emellett naprakészen beszámoljon minden olyan történésről, amely az egyre sikeresebb hazai filmgyártáshoz kapcsolódik. Műsorvezető: Zavaros Eszter.

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!