2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Szerelmes biciklisták

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Külföld

Francia-német-olasz-máltai kötelező betelepítési kvótaterv jöhet

A bevándorláspárti francia államfő, Emmanuel Macron a mai napon Rómába utazik, hogy tárgyalást folytasson Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel egy új, kötelező betelepítési kvóta ötletének a felélesztéséről. A kötelező elosztási mechanizmushoz csatlakozni fog Németország, illetve Málta, de tervben van a spanyol, valamint a görög kormány részvétele is. Berlin ugyanakkor már jelezte, hogy csak ideiglenes jelleggel, és csupán 25 százalékát fogadná be a többségében Soros György által pénzelt álcivil szervezetek hajóin Olaszországba csempészett illegális migránsoknak. A franciák szintén csak negyedét fogadnák be a migránsoknak, az olaszok pedig mindössze a 10 százalékukat. A maradék 40 százalékot tehát kötelező jelleggel szétosztanák a többi tagállam között. Nyilvánvaló, hogy ennek keretén belül a bevándorláspárti párizsi és római kormányok Magyarországra is rá akarják erőszakolni a migránsok betelepítését, ami ellen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter határozottan tiltakozik.

  • Francia-német-olasz-máltai kötelező betelepítési kvótaterv jöhet

A mai napon Rómába látogat Franciaország bevándorláspárti államfője, Emmanuel Macron abból a célból, hogy tárgyalásokat folytasson Giuseppe Conte olasz miniszterelnökkel egy új, kötelező betelepítési kvóta ötletének a felélesztéséről.

Miután hatalomra került Rómában - a senki által meg nem választott – populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali, erősen bevándorláspárti Demokrata Párt (PD) alkotta, Giuseppe Conte által vezetett kormány, rögtön nekilátott a bevándorlásellenes Matteo Salvini volt belügyminiszter és kormányfő-helyettes nyomására meghozott szigorú migrációs intézkedések lazításához.

Az olasz nemzeti érdekeket eláruló, a hatalom megtartása miatt hazáját Brüsszelnek, Berlinnek és Párizsnak ezüsttálcán felkínáló Luigi Di Maio új külügyminiszter, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője rögtön közölte, hogy

Róma az Olaszországba érkező migránsok kötelező elosztási mechanizmusát szorgalmazza,

azaz másképp: ismét előjöttek a Brüsszel által ezelőtt 4 évvel kitalált kötelező betelepítési kvóta ötletével, amit amúgy csak 27 százalékban sikerült teljesíteni, magyarán a terv kudarcba fulladt.

A tervet az új Európai Bizottság még nem kommentálta.

A La Repubblica című baloldali olasz napilap szerint ezt az ötletet először a Enrico Letta bukott demokrata párti kormányfő vetette fel. 

Giuseppe Conte a terv kapcsán szeptember 11-én - Brüsszelben - úgy pontosított, hogy Olaszország az érkező migránsoknak csak a 10 százalékát fogadná be, a maradékot pedig automatikusan szétosztanák az EU többi tagállama között. 

Matteo Salvini, a jelenleg ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén, a lombardiai Pontidában, szeptember 15-én határozott tiltakozását fejezte ki az új római kormánynak a migránsok befogadására irányuló tervével kapcsolatban.

Elmondása alapján, Conte eladta Olaszország szuverenitását, illetve gazdasági érdekeit, és ezért „Macron és Merkel vállveregetését" érdemelte ki.

Szerinte az olasz miniszterelnök azért nyitotta meg a kikötőket, mivel ezt ígérte Brüsszelnek, és ezért cserébe kormányon maradhatott. Szeptember 17-én aztán Luigi Di Maio olasz külügyminiszter üzent Budapestnek.

Az egykori anarchista, de mára lényegében baloldalivá váló olasz külügyér elutasította a magyar kormány fenntartásait Róma bevándorláspárti döntéseivel kapcsolatosan. Di Maio szerint „Olaszország évek óta (migrációs) vészhelyzetben él, amelyet elsősorban olyan európai partnerek közönye is okoz, mint Magyarországé".

A politikus véleménye alapján: „könnyű szuverenistának lenni mások határaival. Aki nem fogadja el a kvótákat, azt keményen szankcionálni kell". Di Maio szavai tehát azt jelentik, hogy a migránskvóták bevezetését követeli Brüsszeltől. A bevándorláspártivá vált olasz külügyminiszter vádaskodásaira Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált nagyon határozottan.

Szijjártó hangsúlyozta

éppen elég bevándorló jutott be eddig Európába illegálisan, nem szabadna többet beengedni belőlük, a határokat meg kell védeni. 

A magyar kormány volt az első, amelyik bebizonyította, hogy igenis meg lehet állítani a bevándorlási hullámokat a szárazföldi útvonalakon, és az előző olasz kormány - Matteo Salvinivel a soraiban - volt az első, amelyik bebizonyította, hogy ez a tengeri útvonalon is lehetséges - idézte fel a miniszter, aki emiatt óriási visszalépésnek tartja a jelenlegi olasz kormány eljárását.

A magyar diplomácia vezetője rámutatott: veszélyes a kikötők megnyitása, hiszen ez általában csak az első lépés, a második nyilvánvalóan az lesz, hogy a kötelező letelepítési kvótát kezdik el erőltetni újra.

Mi világossá tettük, hogy nem engedünk semmiféle zsarolásnak: sem a Soros-féle NGO-k, sem esetleg nyugat-európai kormányok, sem Brüsszel zsarolásának. Mi nem fogjuk alkalmazni a kötelező letelepítési kvótát, és ahogy eddig is megtettünk mindent annak megakadályozására, így fogunk tenni a jövőben is

- szögezte le Szijjártó.

A külügyminiszter megjegyezte:

az olasz kabinet döntése kizárólag az embercsempészeknek jó,

hiszen meghívásként értelmezhető azok számára, akik az Európába indulást fontolgatják, nem sajnálnak dollárezreket fizetni az embercsempészeknek, és vállalják az akár életveszélyt is jelentő utat a Földközi-tengeren.

Újabb bevándorláspárti paktum jöhet

A magyar kormány figyelmeztetései nem hatották meg a bevándorláspárti francia és olasz kormányokat, akik képviselői továbbra is ragaszkodnak a kötelező betelepítési kvóta ötletéhez. Erről fog ma tárgyalni Emmanuel Macron és Giuseppe Conte Rómában, aminek a vége egy multilaterális egyezmény lehet a migránskvóták újjáélesztéséről. 

A tervek szerint, szeptember 23-án a máltai Birgu városában (közismert olasz nevén: Vittoriosa) a máltai, az olasz, a francia és a német belügyminiszter aláír egy megállapodást, amely szerint - az eddig ismertté vált részletek alapján - Németország és Franciaország egyaránt 25 százalékát veszi át az Olaszországba, a többségében Soros György álcivil szervezetei által bérelt hajókon csempészett migránsoknak.

Mivel Róma csupán a migránsoknak a 10 százalékát hajlandó Olaszországban tartani, ezért a maradék 40 százalék szétosztásra kerülne sor a többi EU-tagállam között. 

A Corriere della Sera napilap úgy értesült, hogy Spanyolország és Görögország is csatlakozik a migrációs megállapodáshoz. Madrid és Athén az értesülést még nem kommentálta.

A bevándorláspárti római kormány ezenkívül felvetette, hogy rendkívüli létszámú migráns érkezése esetén ne csak Olaszország és Málta nyissa meg kikötőit, hanem körforgásszerűen Franciaország, Spanyolország, valamint Horvátország is 

- írta az Il Messaggero római napilap.

A felvetésre egyik érintett fél sem reagált.

Olasz lapértesülések szerint az aláírás előtt álló és még nem nyilvános megállapodás olasz vázlatát Enzo Moavero Milanesi volt külügyminiszter dolgozta ki.

Enzo Moavero Milanesi Conte első kormányában vezette a külügyi tárcát. A politikus ugyan pártfüggetlen, de jelenleg az Öt Csillag Mozgalomhoz áll közel, régebb pedig egy liberális pártban politizált.

Az Olaszországba érkező migránsok szétosztási tervét azonban Párizs addig nem támogatta, amíg Matteo Salvini volt az olasz belügyminiszter, nehogy ezzel a bevándorlásellenes politikusnak kedvezzenek. Macron most viszont kész együttműködni az új olasz kormánnyal. A német szövetségi kormány szóvivője, Steffen Seibert a sajtóban kiszivárgott értesülésekre reagálva szeptember 16-án azt mondta, hogy 

csak átmeneti időre hajlandó Berlin az Olaszországba tengeri útón érkező migránsok egynegyedének a befogadására.

Steffen Seibert és Björn Grünewälder belügyminisztériumi szóvivő szerint a Vittoriosában aláírásra kerülő paktum teljes mértékben független az Európai Unió közös migrációs és menekültügyi rendszerének reformjától, amelyet a következő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságnak kell előmozdítania.

Ennek ellenére nagy kérdés, hogy ha mégis lesz egy kötelező betelepítésre vonatkozó paktum, mi marad majd belőle az új Európai Bizottság felállása után. Akárhogyan is legyen majd, nagyon 

veszélyes és nyugtalanító, hogy egyáltalán még mindig felmerül annak lehetősége, hogy egyes tagállamokra ráerőltessék a migránsok befogadását. 

Magyarország következetesen elutasítja az ilyen erőltetett kvótákat, mert ezek azt jelentenék, hogy illegális migránsokkal árasztják el az unió tagállamait anélkül, hogy az egyes országok azt elfogadnák.  Mivel folyamatosan nő az Európába tartó migránsok száma, a veszély is nagy, hogy akár erőszakkal vagy valamilyen trükkel, de mégis bevezetik a kötelező kvótákat.

Origo.hu

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország továbbra sem akar háborús konfliktust + videó

Magyarország továbbra sem akar háborús konfliktust + videó

A szakértő hozzátette: "Mégegyszer felhívnám a figyelmét mindenkinek a háború nem arról dönt, hogy kinek van igaza, hanem hogy ki marad életben? Az a kérdés, hogy ki marad életben? És a mi megfogalmazásunk szerint mi nem szeretnénk még egyszer háborús pusztítást elszenvedni."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!