2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Szerelmes biciklisták

Következik:

Poltikai hobbista 21:10

Külföld

Újabb uniós meghívó az illegális bevándorlóknak

Ígéretüket betartva az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) vezette baloldali kormány máris megnyitotta Olaszország kikötőit a migránsmentő civil hajók előtt. Róma lépése ugyanakkor elsősorban egy, a migránspárti tagállamok felé tett lépésnek tekinthető: mindent megtesznek annak érdekében, hogy újraélesszék a bevándorlók uniós tagállamok közötti szétosztásán alapuló kvótarendszert. A Lampedusánál partot ért Ocean Viking hosszú idő után az első hajó, amelynek kikötését senki nem ellenezte, és ugyancsak az első, amelynek utasairól még akkor döntöttek, amikor még a fedélzeten tartózkodtak. Minden tíz migránsból hatot a németek, a franciák és az olaszok maguk fogadnak be.

  • Újabb uniós meghívó az illegális bevándorlóknak

Nyár óta körvonalazódik Németország és Franciaország között egy „nem hivatalos megállapodás” a Földközi-tengeren civil hajók által kimentett bevándorlók uniós tagállamok közötti szétosztásáról, az újraélesztett kvótarendszer elosztási elvéhez pedig az Ocean Viking esete szolgáltathatja a precedenst. A hajó a hét végén engedélyt kapott az olasz kormánytól, hogy 82 migránssal a fedélzetén kikössön Lampedusa szigetén.

Olasz sajtóinformációk szerint az alku értelmében Olaszország és Málta ismét a „frontvonali” európai kikötőket adja a földközi-tengeri migrációs útvonalon, az érkezők első befogadásával és azonosításával járó felelősség átvállalásáért azonban a többi tagállamnak is meg kell fizetnie. Az Ocean Viking partraszállási engedélyét ugyanis Róma a háttérben már jó ideje formálódó kvótaalapú elosztáshoz kötötte, amely szerint ha száz migráns érkezik olasz területi vizekre, akkor abból csupán tízen maradhatnak Olaszországban, míg a többieket más tagállamoknak kell átvállalniuk. Így történhetett meg az, hogy az olasz kormány már azelőtt megkezdte az illegális bevándorlók szétosztását, hogy hajójuk olasz területi vizekre ért volna. Párizs és Berlin az érkezők 25-25 százalékának befogadására kötelezte el magát, miközben Portugália nyolc, Luxemburg pedig két bevándorlót vállalt át.

A végleges számok értelmében ugyan Olaszország jóval többet tart meg a megígértnél a migránsok közül, a baloldali fordulatot vett római vezetés retorikája azonban szándékosan nem erre helyezi a hangsúlyt. Luigi Di Maio, az M5S első embere és az új kormány külügyminisztere egy sajtónyilatkozatában azt igyekezett nyomatékosítani: „szó sincs a nyitott kikötők politikájához való visszatéréshez” – amit pedig egyébként a Demokrata Párt az M5S-sel való közös kormányzás egyik legfontosabb feltételéül szabott.

Di Maio érvelése szerint a baloldali kormány nem enyhít a bevándorlásellenes Ligát vezető Matteo Salvini által korábban meghatározott bevándorláspolitikán, céljuk csupán az, hogy kikényszerítsenek egy új befogadási mechanizmust az Európai Unión belül. A „nem hivatalos megállapodás” következő szintre emeléséhez pedig a jövő hétfői máltai találkozón lesz lehetőségük a tagállamoknak; ezen a fórumon a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter a tervek szerint kidolgozza az egyezség részleteit. A végső döntés pedig az októberi uniós csúcstalálkozón születhet meg.

A jobboldali olasz sajtó szerint mindenesetre az Ocean Viking kikötésének engedélyezése a baloldali kormány első lépése a Matteo Salvini nevével fémjelzett migrációs és biztonsági törvénycsomag eltörlésére. Ez újabb meghívólevélként szolgálhat az Afrikából Európa felé tartó bevándorlók számára. Az Il Giornale napilap által idézett ISPI Intézet tanulmánya szerint az elmúlt 14 hónapban – tehát Salvini belügyminisztersége idején – 1359 migráns landolt olasz földön, és mind­össze 44 százalékukat helyezték át más tagállamokba, a többiek mind Olaszországban maradtak. Szijjártó Péter tegnap sajnálatosnak és veszélyesnek nevezte a mostani olasz döntést. Mint a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a határok megnyitásával újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan.

 

Salvini: Conte eladta az országot

Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat az „Olaszországot eláruló és rabszolgává tevő” új római kormánnyal szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén. Tegnap a lombardiai Pontidában a politikus kijelentette: Giuseppe Conte miniszterelnök eladta az ország szuverenitását és gazdasági érdekeit, amiért cserébe Macron és Merkel vállveregetését érdemelte ki. – Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mivel ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatott – hangoztatta Salvini. A Liga vezérének szavait több tízezren hallgatták Pontida mezején, az egykori Északi Liga megalakulásának jelképes helyszínén, ahol a párt 1990-től minden évben a nagygyűlését tartja. A párt vezetője beszédében kifejtette: Olaszország az új kormány intézkedései nyomán ismét menekülttáborrá változik majd.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország továbbra sem akar háborús konfliktust + videó

Magyarország továbbra sem akar háborús konfliktust + videó

A szakértő hozzátette: "Mégegyszer felhívnám a figyelmét mindenkinek a háború nem arról dönt, hogy kinek van igaza, hanem hogy ki marad életben? Az a kérdés, hogy ki marad életben? És a mi megfogalmazásunk szerint mi nem szeretnénk még egyszer háborús pusztítást elszenvedni."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!