2024. 06. 19. Szerda Gyárfás napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Fontos kérdésekről egyeztetett a német és az orosz külügyminiszter

Moszkvában találkozott a német és az orosz külügyminiszter. Heiko Maas orosz kollégájával, Szergej Lavrovval zárt ajtók mögött többek között olyan ügyekről tárgyalt, mint az ukrán-orosz konfliktus, az Északi Áramlat gázvezeték és az IMF-szerződés.

  • Fontos kérdésekről egyeztetett a német és az orosz külügyminiszter

Moszkvába látogatott a német külügyminiszter. A Szergej Lavrovval folytatott tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Heiko Maas arról beszélt, hogy az USA-val 1987-ben kötött INF-egyezmény megőrzéséért Oroszország felelős.

„Látjuk, hogy továbbra is folyik a párbeszéd, és örülünk annak, hogy az orosz fél hajlik a tárgyalásra, és a fennmaradó időben válaszol a felmerülő kérdésekre, információt szolgáltat, és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy az INF szerződés érvényben maradhasson” – nyilatkozta Heiko Maas. 

Donald Trump, amerikai elnök októberben fenyegette meg Moszkvát, hogy felmondja a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök megsemmisítéséről szóló szerződést, amennyiben az orosz fél továbbra is megszegi az abban foglaltakat. Trump 2019. február 2-ig adott időt Putyinnak arra, hogy az ellentmondásos Novator rakétarendszertől megszabaduljon. Moszkva szerint ugyanakkor ez csak ürügy Washington számára ahhoz, hogy kiléphessen az egyezményből.

Heiko Maas kijelentette, az INF megállapodás rendezése ugyanakkor nem elegendő, hiszen a ’80-as évek óta új technológiák is megjelentek. Egyúttal meghívta orosz kollégáját a tavaszra tervezett berlini fegyverkorlátozási konferenciára.

Ukrajnával kapcsolatban Lavrov arról beszélt, a Kercsi szorosnál történt incidenst Kijev provokálta, hogy azzal a márciusi elnökválasztás előtt felborzolja a kedélyeket. Haas elismételte: a szorosnál novemberben elfogott 24 ukrán tengerészt el kell engedni.

Az orosz diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin, orosz elnök már decemberben beleegyezett abban, hogy a Kercsi-szoros hajózhatóságát nemzetközi szakértők figyelhessék.

„Több mint egy hónapja Angela Merkel kancellár megkérte Putyin elnököt, hogy adjon engedélyt német szakértőknek a Kercsi szorosba való beutazásba, hogy azok ellenőrizhessék a tengeri terület átjárhatóságát. Putyin elnök úr ebbe beleegyezett. Később Merkel kancellár asszony azt kérte, hogy a németekhez francia szakértők is csatlakozhassanak. Putyin elnök úr ebbe is beleegyezett. Több mint egy hónap eltelt, és még mindig nem látunk itt senkit” – nyilatkozta Sergei Lavrov. 

Attól azonban az orosz fél elzárkózott, hogy a projektbe Ukrajnát is bevonják, mert szerinte Kijev a megfigyelést ugyanúgy akadályozná, mint a minszki megállapodások végrehajtását.

A két külügyminiszter egybehangzóan kijelentette, hogy a Kercsi-szorosban a hajózás zavartalan.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Van esélye a magyar válogatottnak a németek ellen ma este az Európa-bajnokságon?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!