2019. július 19.,
péntek, Emília napja

Folytatódik a diplomáciai harc Amerika és Venezuela között

Hír TV

2019. április 15., hétfő 12:20

Az Egyesült Államok továbbra is szorgalmazza Nicolas Maduro eltávolítását Venezuela éléről. Mike Pompeo a dél-amerikai ország válsága miatt tárgyalási körútra indult, ahol Chile, Paraguay, Peru és Kolumbia vezetőivel is találkozott. Az amerikai külügyminiszter felszólította Madurót, engedje be a február óta veszteglő segélyszállítmányokat az országba.

A diplomáciai harc Venezuela és az Egyesült Államok között továbbra sem csitul. Mike Pence amerikai alelnök a Biztonsági Tanács ülésén arra kérte az ENSZ-t, hogy ismerje el Juan Guaidó ellenzéki vezetőt a dél-amerikai ország legitim elnökeként.

Nicolas Maduro rasszistánk nevezte az amerikai politikust. A venezuelai elnök, hogy hatalmát bebiztosítsa, bejelentette: az év végéig 1 millió fővel növeli a népi milíciát. A 2008-ban, Hugo Chavez által alapított félkatonai szervezet tagjai Maduro-ra esküdtek fel. Ezzel viszont az elnök megnehezítette a magát ideiglenes elnöknek kikiáltó, Juan Guaidó dolgát.

A venezuelai válság megoldására Mike Pompeo amerikai külügyminiszter latin-amerikai körútra indult. A politikus szintén élesen bírálta a hivatalban lévő venezuelai elnököt.

Mike Pompeo, Ivan Duque kolumbiai elnökkel, a Venezuelával határos Cúcuta városába is ellátogatott, felszólítva Madurót, hogy a kisvárosban veszteglő amerikai segélyszállítmányokat engedje be az országba.

Az IMF számításai szerint idén mintegy 25 százalékkal csökken a gazdasági teljesítmény Venezuelában. Ezért a Guaidó általi ideiglenes kormánynak 10 milliárd dollár támogatást szorgalmaznak, ami segítséget jelentene a dél-amerikai országnak ahhoz, hogy kilábaljon a gazdasági és humanitárius válságból.

Hír TV