2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Folyamatosan érkeznek a menekültek Görögországba

Hír TV

2019. szeptember 14., szombat 12:26

Újabb menekültekkel teli civil mentőhajó tart Olaszország felé. Az NGO hajó akár ki is köthet Itáliában, miután az új belügyminiszter megpróbál szakítani elődje Matteo Salvini bevándorlásellenes politikájával. Eközben a "Zeit Online" arról számolt be, hogy a német evangélikus egyház saját mentőhajót indítana az illegális bevándorlók megsegítésére a Földközi tengeren.

Újabb illegális bevándorlókkal teli hajó érte el Leszbosz szigetét. Az elmúlt hetekben drasztikusan megnőtt a Görögországba érkező migránsok száma, egy nap alatt volt, hogy több mint 400 menekült jött. A bevándorlók többsége azonban nem a hellén államban akar letelepedni. Törvényesen azonban nem hagyhatják el a dél európai országot. Egyre többen próbálnak meg vonatokon megbújva eljutni másik uniós tagállamba. A migránsok vonattal a balkáni útvonalon keresztül próbálják elérni Nyugat-Európát.

A görög rendőrség folyamatosan razziákat tart a nagyobb repülőtereken, hogy elfogják az embercsempész csoportok tagjait, akik hamis úti okmányokat árusítanak azoknak a bevándorlóknak, akik Nyugat-Európába akarnak eljutni.

Egy pénteki rajtaütés során az athéni repülőtéren több száz lopott vagy hamis útlevelet és személyigazolványt találtak egy felételezhetően román állampolgárságú nőnél. A rendőrség őrizetbe vette a tettest, aki elmondása szerint az okmányokat külföldről csempészte be.

Eközben újabb menekültekkel teli civil mentőhajó tart Olaszország felé. Az Ocean Viking feltett szándéka, hogy Itáliában kössön ki. Az NGO hajónak ez sikerülhet is, miután az új belügyminiszter megpróbál szakítani elődje Matteo Salvini bevándorlásellenes politikájának.

A korábbi tárcavezető ugyanis kitiltotta az NGO járműveket az olasz kikötőkből. Salvini úgy vélte, hogy a civil szervezetek összejátszanak az embercsempészekkel. A politikus kemény fellépésének köszönhetően sikerült negyedére csökkenteni az országba tengeri úton érkező migránsok számát. Az NGO hajók mellett megjelenthet újabb vízíjármű a Földközi-tengeren, amely szintén a migránsokat mentené. A Zeit Online arról számolt be, hogy a német evangélikus egyház saját mentőhajót indítana az illegális bevándorlók megsegítésére.

Az egyház tanácsának elnöke emellett azt szorgalmazta, hogy alakítsanak ki mihamarabb egy uniós szinten működő menekültelosztási rendszert. Hozzátette: a tagállamoknak is részt kellene vennie a mentési akciókban. Gabor Steingart német újságíró bírálta az evangélikusok terveit. Szerinte az egyháznak iskolákat kellene építenie, nem hajókat, hogy a gyerekek normális körülmények között nőjenek fel  – ne pedig elmeneküljenek.

Hír TV