2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Külföld

Folyamatos lazítások Európa-szerte

Európa-szerte tovább lazítanak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedéseken. Spanyolországban megnyíltak a strandok és a parkok, Ausztriában pedig május 15-től újra kinyitnak az éttermek.

  • Folyamatos lazítások Európa-szerte

Belgiumban jó irányba tart a járványgörbe

Belgiumban "jó irányba tart a járványgörbe", a helyzet egyre kedvezőbb - hangzott el a helyi közegészségügyi szolgálat koronavírus-járvánnyal kapcsolatos pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján. 

Yves Van Laethen, a kormány virológus szakértője szerint a vírus terjedése egyértelműen csökkenőben van, a "járványmutatók zöldet jeleznek".

A helyi sajtó tájékoztatása szerint az új fertőzéses esetek 591-gyel, a járványhoz köthető elhalálozások száma 106-tal növekedett péntekre. A sajtó szerint mindkét esetben 5 százalékos a csökkenés az elmúlt hetek napi adataihoz viszonyítva. Ugyancsak 5 százalékkal csökkent az intenzív ellátásban részesülők és 6 százalékkal a kórházi ápolásra felvettek száma. Huszonnégy óra leforgása alatt 108 embert jelentettek be egészségügyi intézményekben történő kezelésre, míg ez a szám április elején napi átlagban átlépte a hatszázat.

A 11,5 milliós lélekszámú országban az azonosított fertőzések száma elérte az 52 ezret, és több mint 8500-an hunytak el eddig a vírus okozta betegségben.

Hollandiában a közegészségügyi hatóság legfrissebb statisztikái szerint 71 újabb halálos áldozata volt a járványnak, így a vírus okozta betegségben elhunytak száma 5359-re emelkedett. A hatóság szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azonban, hogy a halottak összlétszáma még bizonytalan, előbb el kell végezni a szükséges halottvizsgálatokat és összegezni kell annak eredményeit.

A fertőzöttek száma 319-cel, több mint 43 ezerre nőtt az 17,5 millió lakosú országban. Az egészségi intézményekben a tesztelést még jobban kiterjesztették, hogy elejét vegyék a vírusgócpontok kialakulásának. Hollandiában eddig megközelítőleg 255 ezer vírustesztet végeztek el.

Luxemburgban egy nap alatt 8 új fertőzést regisztráltak, és 2, a járványhoz fűződő halálesetet jeleztek a közzétett adatok. A félmillió főt számláló nagyhercegségben eddig közel 52 ezer tesztet végeztek el. Az országban 3860 fertőzöttet tartanak nyilván, és 100-an haltak bele a vírus okozta betegségbe.

Először csak nagyon óvatos korlátozásenyhítő lépések várhatók Nagy-Britanniában

George Eustice környezetvédelmi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta a pénteki tájékoztatón, hogy továbbra sem várható a korlátozó intézkedések "drámai mértékű" enyhítése.

Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este televíziós beszédben ismerteti az országgal a COVID-19 járvány miatt életbe léptetett korlátozások enyhítésének menetrendjét.

Minapi alsóházi felszólalásában Johnson azt mondta: reményei szerint bizonyos intézkedéseket már hétfőn meg lehet hozni.

E kijelentése alapján a brit sajtót elöntötték a találgatások arról, hogy a kormány a jövő héttől a korlátozások jelentős könnyítését rendelheti el. Több lapban szerepelt az az értesülés, hogy hétfőtől már nem lesz érvényben az otthonmaradási előírás, és a nem egy háztartásban élő családtagok is találkozhatnak.

A kormány azonban azóta is igyekszik hűteni a várakozásokat.

A péntek esti Downing Street-i sajtótájékoztatón a  környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a kormány "nagyon-nagyon óvatosan" kezd majd hozzá a korlátozó intézkedések enyhítéséhez. Hangsúlyozta: továbbra is érvényben van az otthonmaradást előíró rendelkezés.

Nagy-Britanniában március 23. óta csak a legszükségesebb esetekben - alapvető élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, illetve szükség esetén orvosi ellátás céljából - lehet kilépni az utcára, emellett napi egy szabadtéri testedzés engedélyezett.

Kettőnél több, nem egyháztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt közterületen, akkor sem, ha családtagokról van szó.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója a pénteki tájékoztatón elmondta: a modellszámítások alapján az "R" fertőződési ráta országosan továbbra is 0,5-0,9 között van.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

Powis professzor hangsúlyozta: elsődleges fontosságú, hogy az "R" mutató 1 alatt maradjon, vagyis nem szabad megengedni, hogy a járvány terjedése ismét gyorsuljon.        Március elején ez a jelzőszám 3 felett mozgott Nagy-Britanniában.

 

Újranyitják Európa idegenforgalmi és kulturális emlékhelyeit

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!