2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Újranyitják Európa idegenforgalmi és kulturális emlékhelyeit

Hír TV

2020. május 8., péntek 07:24

Május 18-án újranyitják a látogatók előtt az athéni Akropoliszt és az összes görögországi régészeti műemléket, a múzeumok azonban csak június 15-től nyithatják meg kapuikat. Franciaországban a hétfőn életbe lépő enyhítésekre készülnek.

Lassan minden európai nagyvárosban megszokottá válnak a távolságtartást segítő matricák. A párizsi metróban sincs ez máshogy.

Az is megszokott látvány, hogy rendszeresen fertőtlenítenek.

Franciaországban nyolc hét után kezdik el az általános karantén fokozatos feloldását.

Viszont az ország a határait legalább június 15-ig zárva tartja.

Belföldön a franciák már igazolás nélküli is kimenetnek otthonról, de június 2-ig legfeljebb 100 kilométeres körzetben mozoghatnak. A vendéglátóiparon kívül a kereskedelmi egységek kinyithatnak, de a mozik, színházak, koncerttermek továbbra is zárva maradnak, ahogy a parkok, játszóterek, sportlétesítmények, strandok és az uszodák is. Gyülekezni pedig csak 10 főig lesz engedélyezett. A kormány június elejétől reméli további enyhítések engedélyezését.

Óvatos nyitásba kezdtek Görögországban is. Május 18-tól újra látogatható lesz az évente másfél millió turistát vonzó athéni Akropolisz, Görögország legfőbb idegenforgalmi látványossága.

A látogatók számára kötelező lesz a közösségi távolságtartás, és korlátozni fogják azt, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak a műemlékekben, múzeumokban.

Görögország hétfőn kezdett fokozatosan enyhíteni a koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatására március közepén elrendelt korlátozó intézkedéseken, elsőként a kiskereskedelmi boltok és a fodrászok nyithattak meg. Az iskolákban is május 18-án indul újra a tanítás, majd június elsejétől fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek és a szabadtéri mozik.

Szantorinin nagyon várják már a turistákat. A görög szigetvilág egyik leghíresebbjén plexifalakat állítottak fel, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt.

Visszatér lassan Németország is a szokásos, járvány előtti hétköznapokhoz. Ezt jelzi, hogy ha csak kísérleti jelleggel is, de két hónapos szünet után a lóversenypályákon is újra élet van. Természetesen több intézkedést hoztak, a fertőzésveszély megakadályozására.

Hír TV