2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Földrengés Puerto Ricóban

Hír TV

2020. január 7., kedd 08:09, frissítve: kedd 10:10

A Richter-skála szerint 5,8 tizedes erősségű földrengés rázta meg Puerto Rico déli részét. A karibi szigetországban komoly anyagi károk keletkeztek, egy híres természeti látnivaló is megsemmisült. A megrongálódott és összedőlt épületek romjai között esetleges sérültek után kutatnak. Halottakról és sérültekről egyelőre nem érkezett hír. A kormányzó válságstábot hívott össze. Az elmúlt hetekben több kisebb földrengés volt a térségben, de a hétfő esti földmozgás volt a legerősebb.

Leomlott a hétfői erős földrengésben Puerto Rico híres tengeri "sziklaablaka", a Punta Ventana.

Az 5,8-as erősségű földmozgás a karibi sziget déli partjainál pusztított helyi idő szerint hétfő hajnalban, áramkimaradást okozott, az épületekben súlyos károk keletkeztek. Szökőár miatt nem adtak ki riasztást - írta a BBC hírportálja kedden.

A földrengés után a közösségi hálóra feltöltött képeken a megrongált házak mellett látható az is, hogy mi maradt a Punta Ventana nevű turistalátványosságból.

A tengerbe nyúló, természetes ablakot formáló sziklaképződmény Guayanilla város közelében állt.

A városi önkormányzat sajtósa, Glidden López Facebook-bejegyzésében írta:

"A Ventana összeomlott. Mindannyian őrizzük emlékezetünkben".

Egy korábbi bejegyzésében arról tudósított, hogy a Ventanát az elmúlt napok kisebb rengései már megrongálták.

Az Egyesült Államok társult államát, a 3,2 millió lakosú Puerto Ricót december 28. óta egy sor földmozgás rázta meg, a legerősebb a hétfői volt az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) szerint.

 

MTI, Hír TV