2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Földig rombolt városok Floridában

MTI, Hír TV

2018. október 12., péntek 08:47, frissítve: péntek 13:34

Rombolás és pusztítás maradt a Michael hurrikán nyomában Floridában csütörtökön, a rendkívüli időjárás hét halálos áldozatot is követelt.

Az időközben trópusi viharrá szelídült Michael csütörtök este már Dél-, és Észak-Karolinában tombolt, miközben Florida nyugati partvidékein kezdik számba venni a vihar következményeit.

A helyreállítási munkálatok Floridában még nem kezdődtek el, mert házak, utcák és utak állnak másfél-kétméteres vízben, a hömpölygő áradat törmelékeket, autóroncsokat, kicsavart fákat sodor. Az óránként 250 kilométeres sebességgel süvítő szél szinte mindent romba döntött, egyes tengerparti városok mentén a széllökések két és félméteresre emelték a tenger hullámait. Panama City és Mexico Beach - két üdülővároska - ép ház nélkül maradt. Apokaliptikus a pusztulás – e szavakkal tudósított a helyszínről a CBS televízió. Szakemberek szerint nagy a fertőzésveszély, arra hívják fel a helybéliek figyelmét, hogy egyelőre még csónakkal se menjenek ki az elárasztott utcákra. A déli államban 370 ezer embernek rendeltek el kötelező evakuálást, de sokan ennek ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni otthonukat. Helyi idő szerint csütörtökön este 900 ezer háztartás volt áram nélkül.

A vihar Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában eddig hét halálos áldozatot szedett. A trópusi ciklon Észak-Karolinán keresztül Virginia felé halad, a meteorológusok szerint meglehetősen gyorsan. Virginiából a vihar az előrejelzések szerint a nyílt óceán felé veszi majd útját.

Letarolta Floridát a Michael névre keresztelt hurrikán. A vihar 250 kilométer per órás sebességgel söpört végig az állam észak-nyugati részén.

A hurrikán házakat döntött romba, fákat csavart ki gyökerestől és villamos vezetékeket szakított le. 900 ezer háztartás maradt áram nélkül az hurrikán után. A mentésbe a Nemzeti Gárda is bekapcsolódott, a munkájukat nehezíti, hogy a házak, az utcák és utak másfél-kétméteres vízben állnak, a hömpölygő ár törmelékeket, autóroncsokat, és kicsavart fákat sodor magával.

Ilyen a Nemzeti Gárda. Ennek a fiatalembernek kórházban fekszik az édesanyja, ő mégis itt van és segít másokon.Több mint 370 ezer embert kellett kitelepíteni Floridából. A figyelmeztetés ellenére sokan az otthonaikban maradtak. Voltak olyan tengerparti városok, ahol a széllökések két és félméteresre emelték a tenger hullámait. A parti őrség 27 embert mentett ki a vízből. – mondja Rick Scott Florida kormányzója. 

Leginkább Mexico Beach pusztulása a legrémesebb. Imádkozom Istenhez, hogy mindenki túlélte. A vihar Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában hét halálos áldozatot követelt. A trópusi ciklon jelenleg Észak-Karolinán keresztül Virginia felé halad. – tette hozzá Rick Scott.