2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Fokozatosan oldják fel a járványügyi intézkedéseket Európa-szerte

2020. május 28., csütörtök 13:44, frissítve: csütörtök 15:20

A karantén fokozatos feloldása óta csökken a koronavírussal fertőzöttek száma Franciaországban, ezért Párizs további enyhítések bevezetésére készül. A részleteket a nap folyamán ismerteti a miniszterelnök. Ausztriában pénteken nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők, és a balkáni országokba is enyhítenek a járványügyi intézkedéseken.

Az éttermek után péntektől a szállodák, fitnesztermek és a fürdők is újranyithatnak Ausztriában. Az országban több mint 16 ezren kapták el a koronavírus-fertőzést az utóbbi hónapokban, ám közölük már 15 ezer ember meggyógyult, Bécs már április második felében megkezdte a korlátozó intézkedések feloldását. A szigorú óvintézkedéseket azonban továbbra is be kell tartani, A hotelek közösségi tereiben például továbbra is legalább egyméteres távolságot kell tartani, a strandokon pedig 10 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat. A kézmosás és a szájmaszk viselése továbbra is kötelező.

A karantén fokozatos feloldása megkezdődött Franciaországban is. Szakértők szerint vélhetően eltörlik azt az intézkedést, amely értelmében az emberek lakóhelyük 100 kilométeres körzetében mozoghatnak. Emellett várhatóan engedélyezik a középiskolák, a vendéglátóhelyek és a parkok megnyitását is. Az intézkedések lazítása a járvány által kevésbé sújtott megyékben várható, a vörössel jelölt párizsi agglomerációban nem.

A fertőzés lassítása érdekében francia parlament alsóháza jóváhagyását adta egy olyan mobiltelefonos applikáció alkalmazásához, aminek segítségével nyomon lehet követni, kivel érintkeztek a potenciálisan fertőzött személyek. 

„Szeretném, hogy lehetőségem legyen használni azt az alkalmazást, ami majd megvéd. Szeretnék tudni arról, ha potenciálisan fertőzöttel érintkeztem. Szeretném, hogy szabadon megvédhessem magam”

– mondta a francia egészségügyi miniszter

Az applikációról még a szenátusnak is szavaznia kell, de a hétvégétől már akár szélesebb körben is alkalmazható lesz.

Tovább enyhítenek a járványügyi intézkedéseken a balkáni országokban is. Szerbiában a jövő héttől újra részt vehetnek a szurkolók a focimeccseken és a nagyobb szabadtéri rendezvényeket is engedélyezik. Horvátországban feloldották a boltzárakat, Szlovéniában pedig jövő héttől újraindulnak az iskolák.

HírTV