2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Fokozatosan oldják fel a járványügyi intézkedéseket Európa-szerte

A karantén fokozatos feloldása óta csökken a koronavírussal fertőzöttek száma Franciaországban, ezért Párizs további enyhítések bevezetésére készül. A részleteket a nap folyamán ismerteti a miniszterelnök. Ausztriában pénteken nyithatnak újra a szállodák, a fitnesztermek és a fürdők, és a balkáni országokba is enyhítenek a járványügyi intézkedéseken.

  • Fokozatosan oldják fel a járványügyi intézkedéseket Európa-szerte

Az éttermek után péntektől a szállodák, fitnesztermek és a fürdők is újranyithatnak Ausztriában. Az országban több mint 16 ezren kapták el a koronavírus-fertőzést az utóbbi hónapokban, ám közölük már 15 ezer ember meggyógyult, Bécs már április második felében megkezdte a korlátozó intézkedések feloldását. A szigorú óvintézkedéseket azonban továbbra is be kell tartani, A hotelek közösségi tereiben például továbbra is legalább egyméteres távolságot kell tartani, a strandokon pedig 10 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat. A kézmosás és a szájmaszk viselése továbbra is kötelező.

A karantén fokozatos feloldása megkezdődött Franciaországban is. Szakértők szerint vélhetően eltörlik azt az intézkedést, amely értelmében az emberek lakóhelyük 100 kilométeres körzetében mozoghatnak. Emellett várhatóan engedélyezik a középiskolák, a vendéglátóhelyek és a parkok megnyitását is. Az intézkedések lazítása a járvány által kevésbé sújtott megyékben várható, a vörössel jelölt párizsi agglomerációban nem.

A fertőzés lassítása érdekében francia parlament alsóháza jóváhagyását adta egy olyan mobiltelefonos applikáció alkalmazásához, aminek segítségével nyomon lehet követni, kivel érintkeztek a potenciálisan fertőzött személyek. 

„Szeretném, hogy lehetőségem legyen használni azt az alkalmazást, ami majd megvéd. Szeretnék tudni arról, ha potenciálisan fertőzöttel érintkeztem. Szeretném, hogy szabadon megvédhessem magam”

– mondta a francia egészségügyi miniszter

Az applikációról még a szenátusnak is szavaznia kell, de a hétvégétől már akár szélesebb körben is alkalmazható lesz.

Tovább enyhítenek a járványügyi intézkedéseken a balkáni országokban is. Szerbiában a jövő héttől újra részt vehetnek a szurkolók a focimeccseken és a nagyobb szabadtéri rendezvényeket is engedélyezik. Horvátországban feloldották a boltzárakat, Szlovéniában pedig jövő héttől újraindulnak az iskolák.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Menczer Tamás: Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort

Menczer Tamás: Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalt volna egy konferencián Brüsszelben, de a baloldali polgármester és a szélsőbaloldali, erőszakos, anarchista Antifa fenyegetése, nyomása miatt az első két helyszín lemondta a rendezvényt - közölte Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója kedden a közösségi oldalán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!