2021. május 12.,
szerda, Pongrác napja

Fokozatos nyitás Európában

2021. május 4., kedd 08:16

Sorra engedélyezik Európában az éttermek és a múzeumok nyitását. Újra látogathatók a Vatikáni Múzeumok és Görögországban hat hónapos szünet után lehet kiülni az éttermi teraszokra. Ausztriában a hónap közepén jöhet a nyitás következő fokozata. Bajorországban viszont azt jelentették be, hogy ősszel elmarad az Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja.

Kultúra szinte kizárólag csak a rómaiaknak. Másfél hónapos zárás után újra látogathatóak a Vatikáni Múzeumok. Az utazási korlátozások miatt Olaszországba még csak kevés külföldi juthat el, ezért a helybeliek kihasználták az alkalmat, hogy szellősen, a turistacsoportok kerülgetése nélkül tekintsék meg a művészeti alkotásokat.

Jegyet foglalni csak online lehet. A belépéshez át kell esni a lázmérésen és még a szabadban, a Vatikáni Kertekben is maszkot kell viselni.

Bécsben a nem alapvető cikkeket árusító boltok és a fodrászatok várják újra a vásárlókat az egy hónapos kényszerszünet után.

A nyitás következő fázisát május 19-re tervezik. Több mint öt hónap után fogadhatnak vendégeket az éttermek és a szállodák, valamint nézők előtt léphetnek fel a színészek is.

Sebastian Kurz kancellár hangsúlyozta: átmenetileg növekedhet a fertőzöttek száma, de a veszélyeztetett csoportok oltása jól halad. Az enyhítés ezen kívül a munkahelyek megtartása szempontjából is fontos.

Görögországban fél évet kellett várni arra, hogy az éttermek teraszán lehessen ebédelni. Megteltek a kávézók küldős helyei is.

A nyitást az ortodox húsvétra időzítették. Vidékre utazni még nem lehet, ezért is teletek meg Athénban az éttermek és kávéházak kinti helyei.

Ausztriához hasonlóan a dél-európai országban is a gazdaság élénkülését várják a nyitástól. Külföldről május 15-től várják a turistákat.

Bajorországban viszont ősszel nem várják majd a sör kedvelőit. Már most eldőlt, hogy 2020 után az idén sem tartják meg az Oktoberfestet. Óvatosságból más nagy tömegrendezvényt sem engedélyeznek ebben az évben.

Münchenben csalódottan fogadták a bejelentést. A világ leghíresebb és legnagyobb sörfesztiválját szeptember 18 és október 3-a között akarták megtartani.

A tervek szerint akkorra Németország felnőtt lakosságának döntő többségét már be fogják oltani.

HírTV