2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Foglyul ejtett ukrán haditengerészeket ítéltek elzárásra az oroszok

Hatvan nap elzárásra ítéltek két ukrán haditengerészt abból a 24-ből, akiket a Krím melletti ukrán hajókkal együtt elfogtak az oroszok vasárnap. A francia, német és amerikai vezetés nyugalomra inti a feleket, Észtország és Lengyelország viszont további európai uniós szankciókat vetne ki Moszkvára az eset miatt.

  • Foglyul ejtett ukrán haditengerészeket ítéltek elzárásra az oroszok

Hatvan nap elzárásra ítélt több ukrán haditengerészt a szimferopoli bíróság. Ők tagjai annak a három hajónak a legénységének, amelyeket még vasárnap fogtak el az oroszok a 2014-ben megszállt félsziget mellett.

A foglyul ejtett ukránok családtagjait aggasztja, hogy semmilyen információt nem kapnak a szeretteikről.

„Nem tudjuk, hol van, nem tudjuk, mi történik vele. Ha megsebesült, tudni akarjuk, milyen állapotban van, kap-e orvosi ellátást” – mondta ez egyik elfogott ukrán haditengerész anyja.

Az orosz biztonsági szolgálat korábban nyilvánosságra hozta több foglyul ejtett haditengerész vallomását; egyikük eszerint azt mondta, a küldetés teljesítésekor tisztában volt azzal, hogy ez egy provokatív akció. Az ukrán haditengerészet parancsnoka szerint azonban ez hazugság, amit az oroszok erőszakkal kényszerítettek ki a katonából.

Az orosz kollégáját fogadó francia külügyminiszter korábban azt kérte Moszkvától, hogy a lehető leghamarabb engedjék el az elfogott ukrán katonákat és hajókat. Szergej Lavrov szerint viszont ideje, hogy Kijev szövetségesei jelezzék az ukránoknak: nem érdemes provokálniuk Moszkvát.

„Az ukrán hatóságok támogatóinak meg kéne dorgálniuk őket, és szigorúan figyelmeztetni az ukránokat arra, hogy nem szabad a tűzzel játszani” – mondta az orosz külügyér.

Franciaország, Németország és az Egyesült Államok is a feszültség mérséklésére és a konfliktus párbeszédes rendezésére szólította a feleket. Az észt kormány szerint viszont újabb európai uniós büntetőintézkedésekkel kell nyomást gyakorolni az oroszokra.

„Konszenzus kell az egész Európai Unió részéről, de egyértelműen készen állunk támogatni az új szankciókat. Szerintem a szankciók kivetése a legerőteljesebb módja annak, hogy jelezzük az orosz vezetésnek: komolyan gondoljuk a dolgot” – nyilatkozta Juri Luik, észt védelmi miniszter.

A lengyel vezetés pedig már jelezte is: támogatja a Moszkvát sújtó szankciók fokozását. „Ha lesznek ilyen nemzetközi kezdeményezések, Lengyelország csatlakozni fog ezekhez, akkor is, ha további szankciókkal járnak, mert készek vagyunk bármit megtenni, hogy véget vessünk ennek a konfliktusnak” – mondta Andrzej Duda, legynel elnök.

A lengyel fővárosban szimpátiatüntetést rendeztek Ukrajna mellett, a varsói orosz nagykövetség előtt többen is kék-sárga zászlóba burkolózva fejezték ki szolidaritásukat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!