2023. 06. 05. Hétfő Fatime napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Finn védelmi miniszter: Finnországnak nem kellene vadászgépeket adnia Ukrajnának

Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia.

  • Finn védelmi miniszter: Finnországnak nem kellene vadászgépeket adnia Ukrajnának

A finn védelmi tárca vezetője egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy véleménye szerint Finnországnak saját biztonsága érdekében szüksége van a Hornet vadászgépekre. A miniszter beszámolója szerint Ukrajna megkereste Finnországot, hogy adjon át Hornet vadászgépeket.

"Ellenzem azt az elképzelést, hogy ezeket a vadászgépeket a következő években Ukrajnának adományozzuk. Véleményem szerint ezek a repülőgépek már kezdenek elhasználódni, és csekély lesz a használati értékük" - közölte Kaikkonen.

Finnország több F/A-18 Hornet típusú harci repülővel rendelkezik, de modernizálja flottáját és 2021 decemberében bejelentette, hogy megrendeltek 64 darab F-35A típusú gépet a Lockheed Martin amerikai gyártótól, ezeket azonban csak két-három éven belül vehetik majd át.

A Hornet vadászgépek felajánlásáról Sanna Marin finn miniszterelnök beszélt nemrég, és március elején már Kijevben is felvetette annak lehetőségét, hogy Helsinki leselejtezett vadászgépekkel támogathatná a jövőben Ukrajnát, de konkrét ígéretet nem tett erre vonatkozóan.

Finnországban a miniszterelnök kijelentése bírálatokat váltott ki amiatt, hogy erről az ajánlatról a kormányfő - sajtójelentések szerint - előzetesen nem egyeztetett az államfővel és a védelmi miniszterrel. Petteri Orpo finn ellenzéki vezető szerint a Sanna Marin olyan "óvatlan" ígéretet tett, amelyet nem lehet majd betartani.

Finnország februárban bejelentette, hogy Helsinki is csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek Leopard 2 típusú harckocsikat küldenek Ukrajnának. Az északi ország a katonai segélycsomag részeként így három darab Leopard 2-essel járul hozzá ahhoz az együttműködéshez, amelyet a harcjárműveket gyártó Németország koordinál.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kifütyülték Olaf Scholzot Németországban

Kifütyülték Olaf Scholzot Németországban

A tüntetők háborús politikája miatt bírálták a német kancellárt, akit háborús uszítónak neveztek és azt követelték, fegyverek nélkül csináljon békét, valamint felszólították, hogy távozzon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Ukrajnából lengyel katonák is behatoltak Oroszországba

Ukrajnából lengyel katonák is behatoltak Oroszországba

Az ukránok szerint viszont eddig csak az ő oldalukon harcoló úgynevezett Szabad Oroszország Légió harcosai hatoltak be a Belgorod környéki falvakba. Vagyis orosz nemzetiségű katonákról van szó, akik Putyin rendszerének megdöntéséért harcolnak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!