2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Finn elnök: Tizenkét napja maradt a briteknek az új megállapodás felvázolására

Az Európai Bizottság elnöke közben arról beszélt, hogy a megállapodás nélküli Brexit egyre valószínűbb, de a Közösség számára nem ez a kívánatos forgatókönyv.

  • Finn elnök: Tizenkét napja maradt a briteknek az új megállapodás felvázolására

Tizenkét napja maradt Boris Johnsonnak, hogy előálljon egy új Brexit-tervezettel – jelentette ki az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Finnország elnöke. Antti Rinne Emmanuel Macronnal való találkozása után jelentette ki, francia kollégájával egyetértettek abban, hogy a briteknek szeptember végéig be kell nyújtaniuk javaslatukat arra vonatkozóan, miként akarják megelőzni az ír-észak-ír határellenőrzés visszaállítását a Brexit után. A júliusban hivatalba lépett új brit miniszterelnök ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy a jelenlegi kilépési dokumentumba foglalt, erre vonatkozó tartalékmegoldás nem elfogadható, mert azzal az Egyesült Királyság bizonytalan időre a vámunióban maradna. Johnson többször hangsúlyozta, hogy számos javaslata van az úgynevezett „backstop” elkerülésére.

A brit kormányfő hétfőn Luxemburgban tárgyalt az Európai Bizottság elnökével. Két nappal a találkozó után Jean-Claude Juncker azt mondta: a megállapodás nélküli Brexit sohasem volt még ennyire valószínű. 

Az Európai Parlament közben a szerdai plenáris ülésen óriási többséggel elfogadta azt az állásfoglalást, ami szerint a már megkötött kilépési egyezmény tisztességes és kiegyensúlyozott, és a képviselők nyitottak a brexit harmadik elhalasztására is. Az EP állásfoglalása azért is fontos, mert az esetleg módosított kilépési dokumentumot neki is jóvá kell hagynia.

„Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy még van lehetőség a rendezett Brexitre. Nem számítottam arra, hogy Boris Johnson luxemburgi látogatása tényleges megoldást kínál majd, de az már nagyon jó, hogy tárgyaltak egymással. Felkészültünk a britek rendezetlen kilépésére is, de sokkal jobb lenne, ha születne megállapodás.” – nyilatkozta a német kancellár.

Az Európai Bizottság szóvivője közben elmondta: a londoni kormány írásbeli javaslatokat nyújtott be a kiválási szerződés módosítására. Mina Andreeva közölte, a dokumentumok alapján a napokban technikai megbeszéléseket fognak folytatni a britek kilépése utáni elsősorban vámügyi, egészségügyi és növényegészségügyi kérdésekről. A brit javaslatokról további részleteket egyelőre nem árult el a szóvivő.

Hír TV 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!