2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Nyílt levél az Európai Néppárt elnökének

MTI

2020. április 23., csütörtök 13:01

Deutsch Tamás és Hidvéghi Balázs fideszes, valamint Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének írt nyílt levelet tett közzé a Fidesz honlapján csütörtökön.
 
Forrás: Fidesz EU Facebook-oldal
 

"Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Ön nemrégiben egy, a Spiegelnek adott interjúban gyakorlatilag nácinak nevezte a magyar miniszterelnököt. Ezennel mélységes felháborodásunkat fejezzük ki, és kategorikusan visszautasítjuk az Ön nyilatkozatát.

Orbán Viktor soha semmi olyat nem tett vagy mondott, hogy ilyen párhuzamot érdemelt volna ki"

- fogalmaztak a képviselők az angol nyelvű levélben.

A képviselők azt írták,

demokráciában természetes az egyet nem értés politikai kérdésekben, azonban a politikai ellenfelet minden alap nélkül nácinak nevezni, ezidáig csak a baloldal jól ismert eszköze volt konzervatív politikusok és pártok ellen.

Szavaik szerint annál nagyobb csalódás, ha egy kereszténydemokrata párt vezetője teszi ugyanezt.

Kijelentették:

egy ilyen "szégyenteljes kijelentés" ráadásul a náci terror milliónyi áldozatának, zsidóknak és nem zsidóknak az emlékét is meggyalázza. Sérti az áldozatok emlékét és sérti mai leszármazottaik érzékenységét is. Cinikus és erkölcsileg elfogadhatatlan

- húzták alá.

Bármilyen rendkívüli időket élnünk is, a politikai vezetőknek méltónak kell maradniuk az általuk betöltött pozícióra. Az említett kijelentések messze túlmennek minden határon, és helyesbítésre szorulnak - zárták levelüket az EP-képviselők.

MTI