2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

Feszült hangulat a NATO-csúcson

Hír TV

2019. december 4., szerda 11:40

Szemérmetlennek nevezte a francia elnököt Donald Trump Londonban. A NATO 70. évfordulója alkalmából megrendezett csúcstalálkozó nem volt konfliktusoktól mentes. A 29 tagország állam- és kormányfőinek részvételével zajló kétnapos találkozó sűrű programján szóba került a közel-keleti, a Kína általi fenyegetettség és a szervezet megújulásának kérdése is.

Feszült hangulatban telik a kétnapos NATO-csúcs Londonban, ahol több száz tüntető várta a résztvevőket. A többségében Trump miatti demonstrálók háborúellenes táblákat szorongatva vonultak fel a Trafalgar téren.

Érdekesség, hogy a szervezet tagállamai már előzetesen megállapodtak a jubileumi csúcstalálkozó zárónyilatkozatáról, amelyben először említik Kínát, mint lehetséges fenyegetést. Legnagyobb kockázatként az ötödik generációs mobiltávközlési hálózatok kiépítését nevezték meg, ebben ugyanis technológiai vezető szerepet játszik a kínai tulajdonú Huawei.

A program kétoldalú találkozókkal kezdődött.

Emmanuel Macron és Donald Trump közötti nem volt feszültségmentes. A francia elnök ugyanis korábban agyhalottnak nevezte a NATO-t és megkérdőjelezte az Egyesült Államok elkötelezettségét is.

Nemsokkal később Emmanuel Macron a német kancellárral és a török elnökkel is tárgyalt fő témájuk a szíriai konfliktus és a líbiai helyzet volt. Angela Merkel hangsúlyozta: a menekültek csakis önként, az ENSZ felügyelete mellett térhetnek vissza Észak-Szíriába.

A török elnök azonban ezt csak azzal a feltétellel hajlandó támogatni, ha a NATO terroristának nyilvánítja a kurdokat.

A vendégeket este egy díszvacsorán várta II. Erzsébet királynő. A programon úgy tűnt, már kedélyesebb volt a hangulat. Orbán Viktor facebookon közzétett videója szerint a vendégek innen a Downing Street 10-be, vagyis Boris Johnson rezidenciájára voltak hivatalosak egy fogadásra. A program ma további egyeztetésekkel folytatódik.

Hír TV