2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Feszült a helyzet Amerika és Irán között

Amerikai járőrhajók biztosítják a híres Hormuzi-szorost a Perzsa-öböl és az Arab-tenger között. A világ egyik legforgalmasabb olajszállítási útvonalát Irán lezárással fenyegeti, emiatt Washington amerikai hadihajókat vezényelt oda.

  • Feszült a helyzet Amerika és Irán között

A Perzsa-öbölben a karácsony is készültségben fog eltelni. Az orosz-ukrán tengeri konfliktushoz hasonló eset több nemzetközi vízen is megtörténhet, főleg olyan érzékeny régiókban, mint például az iráni partok közelében fekvő Hormuzi-szoros. Az orosz hatóságokhoz hasonlóan a napokban az irániak is érzékelhető kísérletet tettek a szoros lezárására.

Ezen a keskeny tengersávon halad keresztül a világ tengeri olajszállítmányainak egyharmada, az öbölmenti államok olajexportja itt fut ki az Arab-tengerre, és onnan a világ különböző államaiba. Stratégiai hely, a közel-keleti régió biztonságának egyik fontos kulcsa. Az iráni lépések miatt az amerikai haditengerészet megerősítette jelenlétét a térségben.

 „...a nemzetközi vizeken továbbra is mindenhova el fogunk jutni, hogy megmutassuk a jelenlétünket. Remélhetőleg ennek van egy elijesztő hatása. Regionális szövetségeseinknek szeretnénk ezzel jelezni, hogy itt vagyunk, és itt vagyunk a közelben” – mondja Randy Peck, a John C. Stennis hadihajó kapitánya. 

Az iráni fenyegető lépések főleg a szaúdi és a kis öbölmenti arab államok szállításait fenyegetik, de áttételesen a nyugati országok olajutánpótlását is. Irán nem véletlenül ijesztget, a feszültség nagy, hiszen az atomprogramja miatti új amerikai szankciók az iráni bankrendszer működését veszélyeztetik. Ha elmaradnak a kifizetések, akkor elakadhatnak a külföldi élelmiszerexportok Irán felé, az élelmiszerhiány pedig olyan társadalmi elégedetlenséget szülhet, amely az ajatollahok rezsimjét is elsöpörhetik. Irán továbbra is aggresszorként tekint Amerikára, amely polgári célú atomprogramja miatt jogtalanul bünteti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!