2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Feszületet tesznek az olasz osztálytermekbe

Kötelezővé tenné a feszület kihelyezését az iskolákban, a hivatalokban és a börtönökben az olasz kormány. A törvényjavaslat szerint ennek elmulasztása ezer euróig terjedő pénzbüntetéssel lenne sújtható. Az utóbbi években számos probléma adódott a keresztény jelképek használatából és az egyházi ünnepek megnevezéséből. Volt olyan iskola, ahol az igazgató karácsony helyett a "téli ünnep" megnevezést engedélyezte, a Betlehemet pedig betiltotta az intézményben.

  • Feszületet tesznek az olasz osztálytermekbe

Az egyházi iskolákban mindenhol van kereszt az osztálytermekben, de a Matteo Salvini vezette Lega szerint az állami intézményekben is ugyanígy kellene tenni. Sőt, szerintük a hivatalokban, pályaudvarokon, kikötőkben, még a börtönökben és a is ott a helye a keresztnek a megfeszített Jézussal. Ezért egy javaslatot dolgoztak ki arra, hogy a katolikus országban kiemelt helyet kapjon a kereszténység ősi jelképe. Jelenleg a feszületet az osztályteremben csak akkor lehet kitenni, ha az iskolai közösség, azaz a diákok és a tanárok is így döntenek.

A törvénytervezet bevezető szövege emlékeztet arra, hogy a Krisztus-kép "a keresztény civilizáció és kultúra egyetemes értékét képviseli, amelyet Olaszország történelmi és polgári-kulturális örökségének alapvető alkotó elemeként ismernek el.”

Márpedig a katolikus Olaszországban többször volt gond az egyházi jelképek használatából és megnevezéséből az utóbbi években. Több intézményben az igazgató a karácsony megnevezés helyett téli ünnepet várt el és nem lehetett Betlehemet készíteni az iskolákban. Hasonló probléma állt elő 2021-ben az Európai Bizottságban is, ahol egy baloldali képviselő javaslatára sem a szent pár nevét, sem az egyik legnagobb keresztény ünnepet a karácsonyt sem lehetett nevén nevezni.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: A béke és a jó magyar-amerikai kapcsolatok neve Donald Trump

Szijjártó Péter: A béke és a jó magyar-amerikai kapcsolatok neve Donald Trump

A kormány azt szeretné, hogy a világ egy békésebb hely legyen, és hogy a magyar-amerikai kapcsolatok jól alakuljanak az elkövetkező időszakban, márpedig mindkét ügy szempontjából Donald Trump győzelme lenne kedvező az amerikai elnökválasztáson - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!