2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Külföld

Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben

Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben az egyházfői megbízatásról, és szeretne ellátogatni Moszkvába, valamint Kijevbe is - derült ki a hétfőn közzétett exkluzív interjúból, amelyet a katolikus egyházfő a Reuters hírügynökségnek adott.

  • Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben

A szombaton készült interjúban Ferenc pápa kijelentette: bár nem tervez a közeljövőben lemondani, nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy visszalép egyházfői pozíciójából, ha egészségügyi állapota miatt már alkalmatlanná válik feladatai elvégzésére. Ez azonban, mint fogalmazott, "Isten tudja", mikor következik be.

A pápa tagadta azt a híresztelést, hogy rákos volna, s nevetve hozzátette, hogy "neki legalábbis nem szóltak róla az orvosok". A 85 éves katolikus egyházfőnek térdproblémák miatt le kellett mondania a július elején esedékes kongói és dél-szudáni látogatását, a hónap végi kanadai útja azonban változatlanul tervben van. Mint mondta, szeptemberben Kijev és Moszkva lehet a következő úti cél.

A Vatikán már korábban felvette a kapcsolatot az orosz külügyminisztériummal, Moszkva szerint azonban "nem volt megfelelő az időzítés". "Azt reméltem, hogy az orosz elnök utat nyithat számomra, hogy a békét szolgálhassam" ott is - emelte az egyházfő, hozzátéve, hogy nagyon szeretne Kijevbe is ellátogatni, de "először Moszkvába volna jó eljutni", hogy megpróbálhasson "valahogy segíteni a helyzeten".

Egyetlen pápa sem látogatott még el az orosz fővárosba, ráadásul Ferenc pápa eddig következetesen elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút, amely szerinte "gonosz és érzéketlen háborús agresszió". Az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának június végi döntése kapcsán - amely alapján szövetségi szinten megszüntették az abortuszjogok védelmét - a pápa tartózkodott a határozott állásfoglalástól, arra hivatkozva, hogy nincs elég információja a bíróság többségi véleményéről ahhoz, hogy hiteles véleményt formálhasson.

A mesterséges terhességmegszakítást azonban általánosságban elítélte, egy bérgyilkos felbérléséhez hasonlítva: "kérdem én, legitim-e, helyes-e megszüntetni egy emberi életet azért, hogy ezzel megoldjunk egy problémát?" - fogalmazott az egyházfő.

 

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!