2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Külföld

Ferenc pápa egy-egy évvel későbbre halasztotta a családok és az ifjúság világtalálkozóját

Tekintettel a koronavírus-világjárványra, Ferenc pápa ügy döntött, hogy egy-egy évvel későbbre halasztja a Családok Világtalálkozóját és az Ifjúsági Világtalálkozót - jelentette be hétfőn Vatikánvároban Matteo Bruni szentszéki szóvivő.

  • Ferenc pápa egy-egy évvel későbbre halasztotta a családok és az ifjúság világtalálkozóját

Az erről szóló közlemény szerint "a jelenlegi egészségügyi helyzetre" való tekintettel a katolikus egyházfő a Világiak, család és élet dikasztériumával egyeztetve szükségesnek látta elhalasztani a Családok Világtalálkozóját, amelyet Rómában terveztek megrendezni 2021 júniusában. Ezt az eseményt ugyancsak az olasz fővárosban tartják meg 2022 júniusában. Az Ifjúsági Világtalálkozót, amelyet a pápa 2019 januárjában hirdetett meg panamai látogatásán, s amelyre az eredeti tervek szerint 2022 augusztusában kerülne sor, a rá következő esztendő augusztusára hívják majd össze.

Az Ifjúsági Világtalálkozó a katolikus egyház által szervezett nemzetközi esemény, amelyre a világ minden tájáról érkeznek a fiatalok. A két-, illetve háromévente megrendezett rendezvény középpontjában a pápával való találkozás áll. E találkozók története 1984 virágvasárnapjáig nyúlik vissza, amikor II. János Pál pápa Rómába hívta a fiatalokat, hogy együtt ünnepeljék a megváltás évének lezárását. 1985-ben a pápa levélben is meghívta a világ minden fiatalját egy találkozóra, majd hivatalosan is kezdeményezte az ifjúsági világnapok megünneplését. Minden találkozónak volt himnusza, mely eleinte a rendező ország nyelvén, később egyre több más nyelven is megszólalt a találkozókon. Ez a meghívás arra ösztönzi a fiatalokat, hogy hitüket egymással megosszák, együtt ünnepeljék, és közösen gondolkozzanak azon a témán, amelyet a pápa minden ifjúsági világtalálkozó előtt meghirdet. Ferenc pápa a következő világtalálkozóra "A családi szeretet: hivatás és az életszentség útja" témát választotta.

Ami a Családok Világtalálkozóját illeti, II. János Pál 1994-ben bízta meg először a Családok Pápai Tanácsát egy ilyen nemzetközi esemény megszervezésével. Szándéka az volt, hogy a világ minden tájékáról "a családok egyesüljenek az imádságban, a katekézisekben és az ünneplésben". Az akkori egyházfő négy találkozón vett részt, mégpedig Rómában (1994), Rio de Janeiróban (1997), ismét Rómában (2000) és Manilában (2003). XVI. Benedek három találkozónak volt a résztvevője: Valenciában (2006), Mexikóvárosban (2009) és Milánóban (2012). Ferenc pápa először 2015-ben, Philadelphiában találkozott a családokkal ilyen rendezvény keretében.

A Vatikán közben azt is bejelentette, hogy már kilenc koronavírus-fertőzött van a pápai államban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!