2020. október 30.,
péntek, Alfonz napja

Fennmarad a migrációs és a terrorveszély a koronavírus-járvány miatt

Hír TV

2020. május 6., szerda 09:46

A koronavírus-járvány lecsengése után ismét migrációs nyomás nehezedik majd Európára - ezt mondta az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője. Horváth József szerint az embercsempész-hálózatok a tengeren próbálják meg a kontinensre juttatni a menekülteket. Más elemzők szerint pedig a kijárási korlátozások kedveznek a szélsőséges eszmék, így az dzsihadista nézetek térnyerésének.

Hivatalos madridi források szerint a hatóságok naponta százak életét mentik meg a Földközi-tengeren.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője a köztelevízióban arról beszélt, hogy a pandémia lecsengése után ismét komoly migrációs nyomás fog nehezedni Európára.

Horváth József szerint az embercsempész-hálózatok tudomásul vették, hogy a legtöbb ország lezárta határait, ezért ideiglenesen felfüggesztették tevékenységüket. A bűnszervezetek a tengeri útvonalakon igyekeznek Európába juttatni a menekülteket.

 

Horváth József hozzátette, mintegy 200 ezer menekült vár most is arra, hogy bejuthasson az Európai Unió területére.

Más elemzők eközben arra figyelmeztettek, hogy a migrációt kihasználva ismét szélsőségesek érkezhetnek a kontinensre azzal a céllal, hogy terrorcselekményeket hajtsanak végre.

Az Iszlám Állam az elmúlt hetekben többször is felszólította híveit, hogy szándékosan betegedjenek meg koronavírussal, és minél több embert fertőzzenek meg.

Szakértők emellett azt is kiemelték, hogy a járvány nyomán elrendelt kijárási korlátozások kedveznek a szélsőséges, dzsihadista ideológiák térnyerésének is. A kormányzati intézkedések pedig jelentősen felerősíthetik a terrorizmust.

Hír TV