2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Felszólította migránsokat a görög kormányfő: ne menjenek az országba

Felszólította szerdán az Európába igyekvő migránsokat Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök, hogy ne jöjjenek Görögországba.

  • Felszólította migránsokat a görög kormányfő: ne menjenek az országba

A szokatlan lépésre a görög kormányfő az égei-tengeri szigeteken kialakult menekültügyi válság miatt szánta el magát.

"Világos üzenetet küldök azoknak, akik feltehetőleg tudják, hogy nem igényelhetnek menekültstátuszt: Ne jöjjetek!"

- hangsúlyozta Micotákisz tekintettel a török partokról érkező migránsok áradatára.

A görög kormányfő utalt arra, hogy hasztalanul fizetnek az embercsempészeknek, mert így nem juthatnak el Európába. "Ez az útvonal az égei-tengeri szigeteken ér véget, s aztán visszavezet Törökországba" - hangoztatta Micotákisz az ERT közszolgálati televízióban.

A konzervatív görög kormány az év eleje óta megszigorította a bevándorlási szabályokat, s bejelentette, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. Az athéni vezetés emellett a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását ígérte.

A Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő menekültügyi központok reménytelenül túlterheltek. Jogvédő- és segélyszervezetek már régóta kifogásolják a létesítményekben uralkodó rossz állapotokat. Philippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa legutóbbi látogatását követően azt mondta, hogy sok kétségbeesést és kilátástalanságot látott ott.

Időközben egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel. A 2016 márciusában kötött EU-török menekültügyi megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására. Az egyezség értelmében Görögország visszaszállíthatja az elutasított menedékkérőket Törökországba.

Könnygázzal oszlatta a leszboszi rendőrség a zárt kitoloncolási központok létrehozása ellen tüntetőket 

A több száz tiltakozóból álló tömegből köveket hajigáltak a rendőrökre.

Az Égei-tengeri szigeteken élőket felháborította a görög kormány terve, hogy bezárja a Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein működő - reménytelenül túlzsúfolt - menekültügyi központokat, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük. A helyi lakosság ugyanis attól tart, hogy ezzel az intézkedéssel állandósulhat a 2015-ben kezdődött menekültügyi válsághelyzet lakóhelyükön. Szerintük a szigetek így is aránytalanul nagy terhet kénytelenek viselni.

A tüntetők szerdán az egyik ilyen zárt kitoloncolási központ felépítésére kijelölt területet próbálták megközelíteni, de a rendőrség feltartóztatta menetüket.

"Több mint ezer ember tiltakozik az új létesítménynél ... kövekkel dobálták meg a rendőröket, bezúzva sisakjaikat. A rendőrök kénytelenek voltak vegyszert bevetni" - mondta a rendvédelmi szervek szóvivője a könnygázra utalva.

Legalább 10 tüntető és 43 rendőr sebesült meg az összecsapásokban, amelyek csak a kora esti órákban enyhültek. Két sebesült állapota súlyos.

A nap folyamán emellett százak tiltakoztak egy általános sztrájk keretében Leszbosz székhelyén, Mitilíniben a kormányzati tervek ellen.

A tiltakozó akciók már második napja folynak Leszboszon. Kedden a tüntetők kukásautókkal és más járművekkel próbálták megakadályozni az erősítésként érkezett rendőrök partra szállását és felszerelésük kirakodását egy helyi kikötőben.

A görög hatóságok a héten további rendőröket mozgósítottak az öt szigetre, hogy kezeljék a tüntetéseket.

Híosz szigetén aktivisták szerdán megrohamoztak egy szállodát, ahol az újonnan érkezett rendőröket szállásolták el. Nyolc rendőr megsebesült. Értesülések szerint két rendőrt sörétes puskákból leadott lövésekkel találták el.

Szerdán este a görög kormány bejelentette, hogy részlegesen kivonják Leszboszról és Híoszról a rendőrségi különleges erőket. A döntés azt követően született, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök egyeztetett Mihalisz Hriszohoidisz állampolgárok védelméért felelős miniszterrel és a görög rendőrség vezetőjével.

Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő az Alfa televíziónak nyilatkozva azzal indokolta az intézkedést, hogy a kormányfő így próbálja  enyhíteni a kialakult feszült helyzetet és elősegíteni a párbeszédet. Mint mondta, péntek este várja megbeszélésekre az Észak-Égei-szigetek régió kormányzóját, valamint a szigetek polgármestereit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!