2023. 09. 26. Kedd Jusztina napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Felszólítást intézett az atomhatalmakhoz Nagaszaki polgármestere

Nagaszaki polgármestere arra szólította fel szerdán, a város elleni atomtámadás 78. évfordulóján az atomhatalmakat, hogy legyenek bátrak és szakítsanak a nukleáris elrettentés politikájával.

  • Felszólítást intézett az atomhatalmakhoz Nagaszaki polgármestere

Szudzuki Siro utalt arra, hogy az ukrajnai konfliktus miatt nőtt a nukleáris feszültség, de nem Oroszország "az egyetlen állam, amely a nukleáris elrettentéssel kockázatot jelent". A polgármester felszólította a japán kormányt, hogy "legyen határozott", és mielőbb csatlakozzon az atomfegyverek betiltásáról szóló nemzetközi egyezményhez.

Kisida Fumio japán kormányfő előre rögzített videóüzenetében arról beszélt, hogy Japán kitart a három nem politikája mellett a nukleáris fegyverkezés politikájában; nem birtokol és nem állít elő atomfegyvert és nem engedi meg, hogy a területén atomfegyvert állomásoztassanak.

"A G7-csoport soros elnökeként és az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Japán továbbra is a leszerelés élharcosa, és egységre szólít fel az atomsorompó egyezmény megerősítése és megőrzése érdekében" - szögezte le Kisida.

A megemlékezést kivételesen, a tájfunfenyegetés miatt belső helyszínen tartották, és nem abban a parkban, amelynek közelében az atombomba felrobbant 1945. augusztus 9-én. A rendezvényen csak a szervezők voltak jelen, sem külföldi vendégek, sem a japán kormányfő nem volt ott személyesen, amire 1999 óta nem volt példa. Ott volt viszont a 85 éves Kudo Takeko, aki egyike a 78 évvel ezelőtti atomtámadás még életben lévő túlélőinek.

Délelőtt 11.02 órakor, amikor 1945. augusztus 9-én a város egén felrobbant a Fat Man névre keresztelt plutóniumbomba, egy perc csenddel tisztelegtek az áldozatok előtt. Nagaszaki a második és egyben utolsó város a világtörténelemben, amelyre atomcsapást mértek, három nappal az után, hogy az Egyesült Államok a világon elsőként vetett be nukleáris fegyvert Hirosima ellen. Nagaszakiban az év végéig mintegy 74 ezer ember halt meg az atomtámadás következményeként. A japán császár a Nagaszaki elleni nukleáris csapás után 6 nappal bejelentette, hogy az ország leteszi a fegyvert, és ezzel véget ért a második világháború.

Borítókép: Az emlékezés lángja a Nagaszaki Békeparkban (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Virág Barnabás: Normalizálódott a kamatkörnyezet

Virág Barnabás: Normalizálódott a kamatkörnyezet

A Monetáris Tanács az effektív ráta 100 bázispontos csökkentésével lezárta a rendkívüli kamatkörnyezet normalizációját, összezárt az alapkamat és az egynapos betéti gyorstender kamata - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!