2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Feloszlathatja magát az izraeli parlament

Első olvasatban megszavazta a saját maga feloszlatására vonatkozó indítványt az izraeli parlament. A parlamenti frakciók ezt megelőzően úgy döntöttek, hogy az előre hozott választásokat március 17-én tartják. Az izraeli miniszterelnök azután kezdeményezte az új parlamenti választások kiírását, hogy menesztette két miniszterét, akik nem támogatták őt nemzetállami kezdeményezésében és több gazdasági kérdésben.

Puccs elkövetésével vádolta meg két leváltott miniszterét az izraeli kormányfő. Benjamin Netanjahu nem tudott megállapodni a centrista Van Jövő pártot vezető Jaír Lapid pénzügyminiszterrel a kelet-jeruzsálemi telepek építésében, az Egyesült Államokkal szembeni politikában és az izraeli nemzetállam létrehozásában. Az utóbbit nem támogatta Cipi Livni igazságügyi miniszter sem. „Ezt bárhol a világban puccsnak nevezik, ami miatt nem működhet a kormány, és irányíthatatlanná válik az ország. Ezért utasítást adtam Livni és Lapid menesztésének ügyében. Úgy döntöttem, hogy feloszlatom a kneszetet és a lehető legkorábbi időpontra kiírom a választásokat” – mondta a miniszterelnök.


Cipi Livni menesztését követően gyávasággal vádolta meg Benjamin Netanjahut, akinek Livni szerint nem volt annyi bátorsága, hogy a szemébe mondja, mit tervez, amikor kedden találkoztak. „Az igazság az, hogy olyan miniszterelnökünk van, aki fél” – fogalmazott a mozgalom párt vezetője.

Netanjahu számára azért sürgős a választások gyors megrendezése, mert a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jobboldali és szélsőjobboldali pártok majdnem nyolcvan helyet szerezhetnének a kneszetben, ha most lenne a parlamenti választás. Ez kényelmes többséget biztosítana Netanjahunak a kormányzáshoz. A baloldali Munkapárt ennek ellenére reméli, hogy márciusban sikerül leváltani Netanjahut.

Az egység már létrejött, legalábbis a parlament feloszlatására vonatkozó kérdésben: a testület feloszlatását 84-en támogatták, a javaslat ellen első olvasatban senki sem szavazott. A végszavazást várhatóan a jövő hét elején tartják meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Békemenet lesz június 1-jén

Békemenet lesz június 1-jén

Magyarország maradjon a béke szigete! mottóval Békemenetet szervez június 1-jén a Margitszigeti Nagyrétre a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!