2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Külföld

Felmérés: a magyar a harmadik legkedveltebb nemzet Lengyelországban

A harmadik helyre léptek elő a magyarok Lengyelországban a más nemzetek kedveltségének sorrendjében, a rokonszenv a képzettség fokával arányosan nő, és a fiatalok körében a legnagyobb - derül ki a CBOS lengyel állami közvélemény-kutatónak szerdán az MTI-hez eljuttatott felméréséből.

  • Felmérés: a magyar a harmadik legkedveltebb nemzet Lengyelországban

A kutatásban 18 nemzet, illetve etnikai csoport iránti viszonyt vizsgáltak január 3. és 13. között, egy 1135 fős mintán. A résztvevők az egyes nemzetek iránti rokonszenvükről, illetve ellenszenvükről nyilatkoztak. A magyarok iránt a megkérdezettek 57 százaléka nyilvánított rokonszenvet, ennél többen csak az olaszokat és az amerikaiakat kedvelik (58-58 százalék).

A magyar egyúttal azon nemzetek közé tartozik, amelyek iránt a legalacsonyabb az ellenszenv. Ez a mutató 9 százalékot tesz ki, annyit, mint tavaly, amikor 1993 óta a legalacsonyabb lett a magyarokat nem kedvelő válaszolók aránya. Ennél alacsonyabb adatokat e tekintetben csak az olaszok és a szlovákok esetében mértek idén. A CBOS olyan adatokat is közölt, melyekben összesítették a rokonszenvre és az ellenszenvre utaló mutatókat. Ebben az értékelésben a magyarok a második helyet foglalják el az olaszok után, megelőzve a kedveltséget illetően a szlovákokat és az amerikaiakat. A magyarok kedveltsége azonos a nők és a férfiak körében (57 százalék).

Korcsoportok szerinti felbontásban a legmagasabb (68 százalék) a 18 és 24 évesek között. A foglalkozások szerinti felbontásban pedig a diákok és az egyetemisták körében jegyzett 73 százalékos kedveltség jelentősen megelőzi a többi társadalmi csoportot (a következő helyet a vezető munkahelyi pozíciót betöltők foglalták el 69 százalékos mutatóval). A félmilliónál népesebb városok csoportjában a megkérdezettek 69 százaléka nyilatkozott kedvezően a magyarokról, ez a legmagasabb mutató a települések nagysága szerinti felbontásban. A rokonszenv a képzettség fokával arányos, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 67 százalékot ért el.

A felmérésben a rokonszenv visszaesését jegyezték a tavaly, valamint az előző években is a legkedveltebb nemzetnek számító cseh esetében. Ők idén az ötödik helyen végeztek. A CBOS ezt a jelenséget azokkal az indulatokkal magyarázza, amelyek a Turów lengyelországi lignitbánya körül tavaly kirobbant cseh-lengyel vitát kísérték. A vita a felmérés adatainak összegyűjtése után, idén február elején zárult le a két kormány közötti megállapodással.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!