2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk 11:05

Külföld

Fellélegezhet Theresa May?

Sajtóértesülések szerint már több mint 158 Konzervatív párti képviselő jelezte, hogy kiáll Theresa May mellett a szerda esti bizalmatlansági szavazáson. A miniszterelnök leváltásához szükséges egyszerű többség így nem lenne meg. Elképzelhető azonban, hogy a Munkáspárt is bizalmatlansági indítványt nyújt be, ezt May már kisebb eséllyel nyerné meg.

  • Fellélegezhet Theresa May?

Bizalmi szavazást kezdeményezett Theresa May miniszterelnök ellen a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója. A titkos szavazást szerda este tartják. A Konzervatív Párt szabályzata szerint a miniszterelnök elleni bizalmi szavazáshoz az szükséges, hogy a tory frakció legalább 15 százaléka – a jelenlegi létszám alapján 48 képviselő – csatlakozzon a kezdeményezéshez. A bizalmatlansági indítványt a frakció egyszerű többségének, jelenleg 158 tory képviselőnek kellene támogatnia ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és így a kormányfői tisztségből is. A brit miniszterelnök a Downing street 10 előtt tett nyilatkozatot.

„Ma délután Dublinba kellett volna utazzak, hogy folytassam a munkám, de itt maradok Londonban, hogy a vezetésem ügyében járjak el a parlamenti kollégáimmal. A konzervatív párt vezetésében bekövetkező változás az országunk jövőjét teszi nehézzé, és akkor teremt bizonytalanságot, amikor ezt nem engedhetjük meg magunknak. Egy új vezető nem léphetne hivatalba január 21-e előtt, ezért a vezetőválasztás azzal a veszéllyel járna, hogy a brexittárgyalások irányítását az ellenzéki képviselők vennék át a parlamentben. Az új vezetőnek nem lenne ideje újratárgyalni a megállapodást és megteremteni a jogszabályi környezetet a parlamenten keresztül március 29-ig. Ezért az egyik első intézkedésük az lenne, hogy kiterjesszék vagy visszavonják az 50. cikkelyt, elhalasztva vagy megállítva ezzel a brexitet, amikor az emberek azt akarják, hogy vigyük azt véghez” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

A konzervatív párt 1922 Bizottság nevű formáció vezetője telefonon tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy összegyűlt a bizalmatlansági szavazáshoz szükséges számú indítvány. A bizottságot olyan képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. „Nagyon sokszor láttunk helytelen spekulációkat és embereket, akik azt sugallják, hogy a küszöb megvan, amikor nem volt. Számolatlan újság fejlécet olvastam a címlapokon, hogy már hosszú ideje megvan a szükséges szám, amikor nem volt. Nem gondolom, hogy ez meglepetés volt, de szükséges volt várni, ameddig a visszaigazolás megvan, hogy a folyamatot elértük” – közölte a Graham Brady, az 1922 Bizottság elnöke.

A Konzervatív Párt elnöke nyíltan kiáll a miniszterelnök mellett. „A miniszterelnök a megfelelő személy arra, hogy vezessen minket és a teljes támogatásunkat kell neki adnunk, remélem a kollégáim is így tesznek, aztán folytathatjuk a munkát, és ki tud menni majd Európába és verni az asztalt Britanniáért” – fogalmazott Graham Brady.

Rajta kívül több Konzervatív párti politikus is támogatásáról biztosította a miniszterelnököt a Twitteren. Theresa May sorsáról szerda este hét és kilenc óra között szavaznak a tory alsóházi tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!