2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Félhetnek az argentinok, IMF-mentőövre van szüksége az országnak

Az IMF-hez fordult azonnali segítéségért Argentína, miután az ország valutája összeomlott. A gazdasági helyzet miatt már júniusban megállapodtak egy készenléti hitelről, de annak lehívása mostanra vált sürgetővé.

  • Félhetnek az argentinok, IMF-mentőövre van szüksége az országnak

Az argentin peso szerdán 6 százalékot vesztett értékéből, és ezzel az idei zuhanás elérte mélypontját. A jegybank a dollártartalékaihoz nyúlt, az állam elment a falig, belső forrásból már nem lehetett fenntartani a pénzügyi stabilitást. Az elnök ezért kényszerű bejelentést tett.

„Hivatalosan is bejelentem, hogy megállapodtunk a Nemzetközi Valutaalappal, hogy felgyorsítjuk a hitelhez való hozzájutásunkat, amely garanciát nyújt pénzügyi kötelezettségvállalásaink betartására. Ezzel szeretnénk a piacok bizalmatlanságát eloszlatni” – mondta Mauricio Macri.

Az argentin kormány még júniusban egy 50 milliárd dolláros készenléti hitelről kötött megállapodást az IMF-fel, egyfajta biztonsági hálóként. Hiába jelentett be a kormány egy 2 milliárd dolláros megszorító csomagot, augusztus végére az infláció elszabadulása és a romló növekedési adatok miatt a hitel lehívása elkerülhetetlenné vált. A befektetők megnyugtatása azonban ezzel sem sikerült maradéktalanul.

„A piacok nem bíznak a kormányban, és legfőképpen a pénzügyi tárca szakértelmében. Ha a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke nem mond le azonnal, akkor szerintem egyre nagyobb lesz a baj, mert nem az intézkedésekkel van a fő probléma, hanem hogy a vezetők elvesztették a piacok bizalmát” – véli egy piaci elemző.

A 2015-ben hatalomra került Mauricio Macri nehéz gazdasági örökséget kapott elődeitől, a jövő évi választások előtt a válságkezelés sikertelensége miatt az ő népszerűsége is visszaesett. Az argentinok joggal félnek a jövőtől, és nem véletlen, hogy az IMF szó hallatán a szakszervezetek szeptember 25-ére általános sztrájkot hirdettek. 2001-ben ugyanis, mikor az ország gazdasága összeomlott, az állam csődbe jutott, az IMF diktálta megszorításokban pedig milliók vesztették el megtakarításaikat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!