2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Felháborító, elfogadhatatlan és cinikus döntés

A Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy az Európai Bizottság elutasította az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét szolgáló európai polgári kezdeményezést.

  • Felháborító, elfogadhatatlan és cinikus döntés

Hidvéghi Balázs az MTI-nek eljuttatott videójában az Európai Bizottság pénteki közleményére reagált, amelyben a brüsszeli testület közölte: nem irányoz elő jogi aktusokat a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban, mivel a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása komoly fegyvertárat fog biztosítani a kezdeményezés céljainak támogatásához.

A Fidesz EP-képviselője hangsúlyozta: Európában 50 millió ember tartozik valamely nemzeti vagy nyelvi kisebbséghez, ami az európai lakosság több mint 10 százalékát jelenti, így nem véletlen, hogy nagy sikerrel zajlott a kezdeményezés, és a minimálisan előírt 7 helyett 11 tagállamban gyűlt össze az előírt aláírásszám, végül pedig

több mint 1,1 millió aláírással támogatták a Minority SafePack-et.

Ennek ellenére - folytatta - az Európai Bizottság, "élén a témafelelős Vera Jourovával" pénteki döntésével "gyakorlatilag lesöpörte az asztalról" ezt a kezdeményezést.

Hidvéghi Balázs szerint a döntés felháborító, elfogadhatatlan és cinikus is, hiszen

amikor más kisebbségekről van szó, például a bevándorlók jogairól vagy valamely, az európai lakosság elenyésző részét érintő kisebbség ügyéről, akkor Vera Jourová a "leghangosabb kisebbségvédő"

és "állandóan kioktatja" a különböző tagállamokat vagy az EP-képviselőket kisebbségvédelmi ügyekben.

De akkor, amikor ilyen súlyos kérdésben, több mint 50 millió embert érintő ügyben, 1,1 millió aláírással megtámogatott kezdeményezés kérdésében kell dönteni, akkor egész egyszerűen nemet mond

- fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Leszögezte: az Európai Bizottság akkor tehetné a legtöbbet Európa sokszínűségének megőrzéséért, ha támogatta volna az őshonos nemzeti és a nyelvi kisebbségek védelméről szóló kezdeményezést.

Az RMDSZ is reagált

Az EB cserbenhagyta az őshonos kisebbségeket

- így kommentálta a döntést Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, az európai kisebbségeket képviselő F.U.E.N. elnöke. A 2013-ban indított polgári kezdeményezés célja az, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek.

Szili Katalin: Az Európai Bizottság kimutatta a foga fehérjét

Az Európai Bizottság kimutatta a foga fehérjét a Minority SafePack polgári kezdeményezés ügyében - értékelte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a testület pénteki döntését az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szili Katalin közölte, a bizottság az Európai Parlament támogatása ellenére megismételte azt a határozatát, mely szerint nincs jogszabályalkotási felhatalmazása a nemzeti kisebbségek védelmének ügyében, noha az ügy Európa lakosságának több mint 10 százalékát érinti, egy spanyolországnyi népességet.

A miniszterelnöki megbízott kitért arra is, hogy

a bizottság  határozatában hivatkozik különböző, a gender-, roma-, LMBTQ-stratégiákra, továbbá általános, a nyelvi, kulturális sokszínűséget védő szabályokra, amelyek részben kellőképen elasztikusak, így betartásuk nem kötelező, részben elégtelenek a nemzeti kisebbségek védelmére.

A kezdeményezés pontosan ennek hiányát hivatott szolgálni - rögzítette.  

Szili Katalin szerint jól láthatóan a bizottság nem vállalta fel a politikai döntés meghozatalát. Határozatával bizonyította, hogy az európai intézményi bürokrácia vezérli és nem a valós problémák megoldása - összegzett.

A polgári kezdeményezés,

úgy tűnik, számukra csak egy "demokratikus mutatványos bódé"

, ahol a forgatókönyvet ki tudja, kik írják. Ezzel elősegítik, hogy tovább nőjön a bizalmatlanság az európai polgárok és a brüsszeli adminisztráció között - fogalmazott.

MTI - HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!