2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Külföld

Felfüggeszthetik az ideiglenes venezuelai államfő mentelmi jogát

A venezuelai legfelsőbb bíróság indítványozta hétfőn, hogy a kormányhoz hű alkotmányozó gyűlés függessze fel a magát ideiglenes államfőnek nyilvánító és mintegy 50 ország által ekként el is ismert Juan Guaidó ellenzéki vezető parlamenti mentelmi jogát.

  • Felfüggeszthetik az ideiglenes venezuelai államfő mentelmi jogát

Guaidó a nemzetgyűlésnek, vagyis a parlamentnek az elnöke, amelyben - a venezuelai intézmények közül egyedül - az ellenzék van többségben. Éppen emiatt a legfelsőbb bíróság - amelyet az ellenzék a Nicolás Maduro hivatalos államfő vezette kormány utasításai végrehajtójának tekint - közölte, hogy Guaidó mentelmi joga felfüggesztésének jogát a párhuzamos intézmény, az alkotmányozó gyűlés vezetőjének hatáskörébe utalta. A testület azzal indokolta indítványát, hogy Guaidó megszegte a korábban rá kiszabott tilalmat az ország elhagyására.

Guaidó február végétől március elejéig Kolumbiában, Brazíliában, Paraguayban, Argentínában és Ecuadorban járt. Ezek az országok támogatják a venezuelai hatalomváltást.

A közigazgatás átláthatóságáért felelős venezuelai hivatal csütörtökön korrupció gyanúja miatt 15 évre eltiltotta Guaidót mindenféle közhivatal viselésétől. A hivatal elnöke akkor azt mondta: feltételezéseik szerint Guaidó adatokat "titkolt el vagy hamisított meg vagyonnyilatkozatában, egyúttal jogosulatlanul jutott pénzhez nemzetközi és nemzeti szervezetektől". Az ellenzéki vezető "bohózatnak" nevezte az eltiltásáról szóló bejelentést, és kijelentette, hogy ez a hivatal nem is létezik, mert azt csak a parlament nevezheti ki, nem pedig az alkotmányozó gyűlés.

Guaidó hétfőn felszólította támogatóit, hogy folytassák utcai tiltakozásukat az áramszünetek és a vízhiány miatt, mert szerinte Maduro politikai tőkeként használja az áramellátás gyakori szüneteltetését. Maduro hétfőn bejelentette az áramszolgáltatás harmincnapos korlátozását.

(portfolio.hu)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

A békepárti erők EP-győzelme megállíthatja a háborús pszichózist Nyugat-Európában?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!