2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Felépült a nizzai merénylő

Terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés gyanúja miatt vádat emeltek és előzetes letartóztatásba helyezték a nizzai Notre-Dame-bazilikában október 29-én végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylet tunéziai elkövetőjét - közölte hétfőn a párizsi terrorelhárítási ügyészség.

  • Felépült a nizzai merénylő

A 21 éves Brahím Iszávit Nizzában válságos állapotban szállították kórházba a terrortámadást követően, miután a tett helyszínén a rendőrség több lövéssel ártalmatlanította. Miután koronavírussal diagnosztizálták, november elején átszállították Párizsba, ahol az állapota a közelmúltban javult, s egy vizsgálóbíró ki is hallgatta, és vádat emelt ellene.

A tunéziai elkövető ellen terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és emberölési kísérlet, valamint terrorista bűnszövetkezetben való részvétel a vád, előzetes letartóztatásba helyezték.

Az eddigi nyomozás megállapította, hogy Brahím Iszávi szeptember 19-én hajón hagyta el Tunéziát, és másnap érkezett meg az olasz partokhoz, Lampedusa szigetére. Több mint két hétig karanténban volt, majd a hajóval Bariba szállították, ahol október 9-én elengedték. A helyi hatóságok azonosították, azonban nem regisztrálták veszélyes személyként. A bevált gyakorlat szerint kiutasítási papírt kapott, amivel szabadon elhagyhatta a befogadóközpontot. A kiutasítási rendelet értelmében illegális bevándorlóként öt nap alatt el kellett volna hagynia Olaszországot.

Október 12. és 26. között Szicíliában tartózkodott, majd 27-én reggel Róma érkezett, ahonnan aznap továbbindult a délkelet-franciaországi Nizzába, hol két nappal később a Notre-Dame-bazilikában megölt két nőt és a sekrestyét.

A mobiltelefonjában a nyomozók megtalálták az október közepén Párizsban lefejezett történelemtanár csecsen gyilkosának, Abdoullakh Anzorovnak a fotóját, aki azért ölte meg egy Samuel Patyt Párizs közelében, mert megmutatta a Mohamed-karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján a tanulóknak, és emiatt célponttá vált az interneten. Ezenkívül egy, Franciaországot "a hitetlenek hazájának" nevező hangfelvétel, valamint az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatos fotók is voltak Brahím Iszávi telefonjában.

A nyomozók azt feltételezik, hogy a tunéziai támadó is a Mohamed-karikatúrák franciaországi publikálását akarta megbosszulni, de a két merénylet elkövetője között nem volt semmilyen kapcsolat.

A nizzai merénylet miatt 11 ember vettek őrizetbe, de valamennyiüket szabadon engedték, nem indult ellenük eljárás.

Amióta a Charlie Hebdo szatirikus hetilap újból közölte a gúnyrajzokat, a nizzai volt a harmadik dzsihadista merénylet Franciaországban.

Csecsenföldön temették el a francia tanárt lefejező gyilkost

Salazsi csecsen faluban eltemették azt a férfit, aki Párizs közelében októberben lefejezte Samuel Paty történelemtanárt, miután az Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak a szólásszabadságról tartott óráján - közölték hétfőn orosz hírportálok.

A gyilkos holttestét orosz sajtóértesülések szerint rokonai Törökországon keresztül szállították Csecsenföldre. Salazsi a terrorista Franciaországba bevándorolt szüleinek származási helye, ahol híradások szerint a temetési szertartást "bizonyos tiszteletadás mellett" végezték el, közösségimédia-bejegyzések szerint vasárnap.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Hosszas huzavonát követően a holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott a koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az olasz jobboldal sem akar belépni a háborúba + videó

Az olasz jobboldal sem akar belépni a háborúba + videó

Egy olyan országért nem mennek háborúba, amely még csak nem is tagja a NATO-nak – ezt mondta a HírTV-nek a Liga szenátora. Az olasz pártok többsége is egyetért abban, hogy Ukrajna védelmében végre a békére kellene összpontosítani, ez az egyik témája az olaszországi G7 csúcsnak is, ami ma kezdődik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!