2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Felbőszítette, de megkövette Pekinget a Versace

  • Felbőszítette, de megkövette Pekinget a Versace

Sosem állt szándékomban megsérteni Kína nemzeti szuverenitását, ezért személyesen is bocsánatot kérek ezért a pontatlanságért, és megkövetem mindazokat, akiknek ez fájdalmat okozott – a fenti közleményt Donatella Versace, a Versace olasz divatház művészeti vezetője tette, miután Kínában heves tiltakozást váltott ki a cég egyik terméke. A Versace olyan pólót hozott forgalomba, amelyen városok szerepelnek, a hozzájuk tartozó országokkal párosulva: Milánó – Olaszország, Párizs – Franciaország, és így tovább. A pólóról készült fotó azonban amiatt járta be szélsebesen a Kínában népszerű Weibó közösségi oldalt, mert azon az is látható: Hongkong – Hongkong, Makaó – Makaó.

A két különleges státusszal bíró területet tehát nem Kínával társította a Versace. Kínában nagy felháborodást keltett az ügy, sajtóbeszámolók szerint még Jang Mi népszerű színésznő is felbontotta szerződését a Versacével. – Kína területi egysége és szuverenitása szent és sérthetetlen mindörökké – áll a színésznőt képviselő filmstúdió közleményében. A kritikákra reagálva az olasz divatmárka azonnal visszakozott: a cég bocsánatot kért, a kifogásolt pólók gyártását leállította. Hangsúlyozták: „A márka vállalja a felelősséget, és keresi azokat a módszereket, amelyekkel tevékenysége során lelkiismeretesebbé és elővigyázatosabbá válhat.”

 Jang Mi felbontotta a szerződését a divatházzal

Fotó: Europress /AFP

 

A nagyvállalatoknak nem árt óvatosnak lenniük, Peking szemében ugyanis végzetes hiba Hongkong, Makaó vagy Tajvan független entitásként való emlegetése. Ezt az utóbbi években számos nemzetközi cég megtapasztalhatta. Tavaly például az amerikai Gap ruházati cég kért bocsánatot, amiért egyik pólóján „pontatlan térképet” közölt Kínáról, vagyis Tajvant, Tibetet és a Dél-kínai-tengert sem ábrázolta rajta. Bajba került az utóbbi napokban Hongkong saját légitársasága, a Cathay Pacific is, miután kiderült, hogy néhány alkalmazottja részt vett a hónapok óta tartó, Hongkong függetlenségének megőrzéséért tartott tüntetéseken.

– A Cathay cselekedetei súlyos veszélyt jelentenek a repülés biztonságára, negatív társadalmi hatást gyakorolnak és kockázatossá tették a Hongkong és a szárazföldi Kína közötti repülést – közölte a pekingi légügyi hatóság. A kínai figyelmeztetés tehát biztonsági kockázatként kezeli a légitársaság alkalmazottainak politikai megnyilvánulását, és ezentúl arra kötelezi a Cathayt, hogy a Kínába történő repülés esetén a teljes személyzetről adjon részletes információt.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!