2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Fél év alatt két hasonló Boeing zuhant le

Hasonlóságok vannak az etióp és az indonéz légitársaság balesetei között – ezt állapította meg az a vizsgálat, amelyet az afrikai ország kért a párizsi szakemberektől. Az elmúlt 6 hónapban két ugyanolyan gyártmányú Boeing zuhant le. Szakértők szerint a tragédiákhoz az is hozzájárult, hogy a pilóták nem kaptak megfelelő kiképzést a repüléshez. A gépek gyártója azt ígéri, a hónap végéig elkészítik a típus új robotpilóta-szoftverét.

  • Fél év alatt két hasonló Boeing zuhant le

Az amerikai vállalat nem állította le a Boeing 737 Max típusának gyártását, csak átmenetileg nem szállítja le a megrendelőknek a gépeket. A március 10-i etióp repülőgép-baleset ellenére továbbra is havonta 52 utasszállítót készítenek. Pedig nagy valószínűség szerint a hibás robotpilóta szoftver miatt zuhanhatott le a gép az afrikai országban.

A gép feketedobozainak vizsgálatára a francia repülésbiztonsági hatóságot kérték fel. A szakemberek a felvételekből megállapították, hasonló körülmények között zuhant le 157 emberrel a fedélzetén az etióp gép, illetve tavaly októberben az indonéz légitársaság Boeing 737-ese 189 utassal.

Már eddig is voltak hasonlóságra utaló jelek. A hasonlóságokat részletesen is elmagyarázzuk, minden egyes szakaszban még több részletre derül fény. De vannak olyan jelek, amelyek szerint egyértelmű a hasonlóság, hogy felszállás után hány percet töltöttek a levegőben – erősítette meg a jelentést az afrikai ország közlekedési tárcájának szóvivője, Muse Yiheyis.

A francia hatóságok azt ígérték, egy hónapon belül nyilvánosságra hozzák a részletesebb előzetes eredményeket. Múlt szerdán az amerikai elnök, a világ számos országa után, elrendelte, hogy egy időre vonják ki ezt a típust a forgalomból.

Közben folyik az amerikai közlekedési minisztérium vizsgálata is, a Boeing kifogásolt típusainak engedélyezését nézik át. A szövetségi ügyészek azt próbálják kideríteni, hogy megalapozottan adták-e ki a repülési engedélyeket. Amerikai pilóták már korábban is arra panaszkodtak, hogy az automata repülésvezérlés – feltehetően a hibás adatok miatt – a repülési magasság csökkentését javasolta. A szerencsétlenül járt etióp gép kapitánya is azonnal jelezte, baj van a robotpilótával, de már nem tudott kényszerleszállást végrehajtani.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!