2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Külföld

Feketére festett arccal fotózták le a kanadai kormányfőt, most bocsánatot kért

Elnézést kért, és mély sajnálatát fejezte ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök csütörtökön, mert egy most nyilvánosságra került, 2001-es jelmezbálon készült fényképen feketére festett arccal látható egy főiskolai mulatságon.

  • Feketére festett arccal fotózták le a kanadai kormányfőt, most bocsánatot kért

"Haragszom magamra, és csalódott vagyok" - jelentette ki Trudeau újságíróknak a repülőgépén, útban egy kampánygyűlésre.

A 2001-ben, a West Point Grey főiskolán készült fotó, ahol Trudeau akkoriban tanított, a politikust Aladinnak öltözve ábrázolja, feketére festett arccal és kezekkel, turbánban és köntösben. A jelmezbál témája egyébként az Ezeregyéjszaka volt.

Trudeau azt is bevallotta, nem az volt az első alkalom, hogy feketére festette az arcát: egyszer egy tehetségkutató műsorban elénekelte az ismert afroamerikai énekes, Harry Belafonte Banana Boat Song című dalát.

A liberális miniszterelnök elnézést kért, és leszögezte: vállalja a felelősséget.

"Ostoba dolog volt" - mondta, hozzátéve, hogy abban az időben az ilyen dolgok nem számítottak rasszistának, de most már a társadalom ezt másként ítéli meg.

A miniszterelnök, aki számtalanszor hangot adott a multikulturalizmus és a tolerancia iránti elkötelezettségének, maga is indul az október 21-én tartandó általános választásokon.

"A feketére festett arc ugyanolyan rasszista volt 2001-ben, mint 2019-ben" - vágott vissza a konzervatívok vezetője, Andrew Scheer, akit elemzők Trudeau legnagyobb riválisának tartanak.

Hasonló bírálatot fogalmazott meg a baloldali Új Demokraták élén álló Jagmeet Singh szikh politikus is, aki maga is turbánt visel.

A 47 éves Trudeau-nak, aki gyakran hangoztatta, hogy miniszterelnöksége idején Kanada több menekültet fogadott be, mint az Egyesült Államok, továbbá az ő mandátuma alatt legalizálták a kannabiszt Kanadában, nem ez az első botránya idén. A kormányfő belekeveredett az SNC-Lavalin nevű építőipari cég körül kipattant botrányba is, amely során a vállalt több millió dollár kenőpénzt fizetett Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátornak és családtagjainak megbízásokért cserébe. Trudeau nyomást gyakorolt Jody Wilson-Raybould kormánya akkori igazságügyi miniszterre, hogy a montreali cég ellen ne induljon büntetőeljárás.

Mario Dion, az ország etikai és összeférhetetlenségi ügyeket vizsgáló parlamenti biztosa augusztusban úgy vélte, hogy a Trudeau arra használta a befolyását, hogy megakadályozza, ellehetetlenítse, majd hiteltelenné tegye a miniszter döntését. Trudeau a Dionnal folytatott beszélgetésében tagadta, hogy szabályellenesen próbálta befolyásolni a minisztert, később pedig azzal védekezett, hogy ő csak kanadai munkahelyeket akart megvédeni.

Az ügybe az október végi választáson akár az egész kormány belebukhat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!