2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Fej-fej mellett a Republikánusok és a Demokraták

Tüntetők zavarták meg az amerikai elnök egyik kampányrendezvényét Indianában. A fiatal demonstrálók a többi között széttépték Donald Trump transzparensét. Az amerikai elnök a félidős választások előtti utolsó napon 3 államban is kampányolt a republikánus jelöltek mellett, hogy megőrizhesse a többséget a törvényhozás mindkét házában. Magyar idő szerint holnap reggel öt órakor zárnak a szavazó helyiségek.

  • Fej-fej mellett a Republikánusok és a Demokraták

A demokrata párt többséget szerezhet a washingtoni képviselőházban, de a szenátusban marad a republikánus többség a félidős választásokon - az eddigi felmérések szerint. Valódi választási hajrát vezényelt Donald Trump a félidős voksolás előtti utolsó napon. 3 államban is korteskedett a republikánus jelöltek mellett. Az elnök stábja a kampány egyik legfőbb témájává az Egyesült Államok felé tartó latin-amerikai menekültkaravánt tették.

Ha még több karavánt, még több bűncselekményt szeretnétek, szavazzatok a demokratákra. ... Ha biztonságos határokat, településeket akartok, drogot nem, és karavánokat sem, szavazzatok a republikánusokra. Vigyék ki innen, vigyék ki innen őket. Kifelé. Kifelé. Menjetek haza anyukátokhoz– mondta el Indianában Donald Trump.

Az amerikai elnök ekkor vette észre, hogy tüntető fiatalok zavarták meg a rendezvényt. A feltehetően demokrata szimpatizánsok széttépték Donald Trump transzparensét, bemutattak az elnöknek és a résztvevőknek. Végül a biztonságiak vezették ki őket. Missouriban egy nő lett rosszul a tömegben.

Van orvos az épületben? Orvost, orvost kérünk. Köszönöm. Nagyon köszönöm, végezzék csak a feladatukat az orvosok. Nagyon sok időnk van, nem? – reagált azonnal az elnök. A mentősök a helyszínen ellátták az asszonyt, majd hordágyon kivitték, a tömeg meg az Amazing Grace c. egyházi énekeket énekelte el támogatásul.

A félidős választást az elnöki ciklus közepén rendezik, ekkor cserélik le az amerikaiak a teljes képviselőházat, a szenátus harmadát, 36 államban kormányzót is választanak, több helyen pedig népszavazást is tartanak. Az amerikai elnöki ciklus második felét meghatározó voksoláson Trump és a republikánus párt szeretné megőrizni a többséget a washingtoni törvényhozás mindkét házában, ezt a jó foglalkoztatási adatok is segíthetik, a munkanélküliség aránya 3,7 %. Ez 49 év óta a legalacsonyabb szint.

A demokraták viszont legalább a képviselőházban szeretnének többséget elérni. Ezt az elnök elleni vizsgálatok megindítására, illetve a kormány törvényhozási programjának megakadályozására használhatnák fel. Mindehhez 23 mandátumot kell elhódítaniuk a republikánusoktól. Az amerikai történelemben csak 3 alkalommal fordult elő, hogy az elnök pártja nem veszített a félidős választásokon a törvényhozói helyekből.

Azonban most szinte minden felmérés azt mutatja, hogy a szenátusban megmarad a republikánus többség. Ennek magakadályozásáért legalább 2 szenátori helyett kellene elhódítaniuk a demokratáknak, olyan államban is nyerniük kellene, mint a hagyományosan republikánus Texas.

Nagyon sokan izgatottak, és nagyon reménykednek Texas nem vörös állam? Egy fickó El Pasóból, tényleg győzhet?– mondta Beto O'Rourke, Texas demokrata szenátorjelöltje. 

A választási helyiségekben reggel 7-től este nyolcig várják a voksolókat, az Egyesült Államok 3 időzónája szerint. De egyes városokban már idő előtt is le lehetett adni a szavazatok azoknak, akik előre jelezték. Indianapolisban és Chicagóban hosszú sorokban várakoztak az emberek, ami előre jelzi a nagy érdeklődést, és a magas részvételi arányt. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!