2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Fegyveresek fosztogatnak, és terjed a kannibalizmus

A keresztény védelmi erők átvették az ellenőrzést a muszlim fegyveresektől Banguiban az után, hogy a Közép-afrikai Köztársaság külföldi nyomásra lemondott elnöke a hét végén Beninbe távozott. A keresztény fegyveresek arról számoltak be, hogy a városban fokozódik a biztonság és egyre több üzlet nyit ki. Ennek ellenére tartják magukat azok a hírek, hogy Banguiban fegyveres bandák fosztogatnak és terjed a kannibalizmus. A Közép-afrikai Köztársaságban az utóbbi majdnem egy évben polgárháború dúlt a többségi keresztények és a kisebbségi muszlimok között.

Egyre súlyosabb a helyzet a Közép-afrikai Köztársaságban – a keresztények és muzulmánok harcaiban már kannibalizmus is előfordult. Egy keresztény milicista a BBC-nek azt állította, hogy csoportjával meggyilkolt és megsütött egy férfit, majd evett a húsából. Ezzel torolta meg, hogy a muszlim fegyveresek megölték áldott állapotban lévő feleségét, sógornőjét és annak csecsemőjét.

A kannibalizmusnak vannak hagyományai a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol az ország egykori uralkodója, Bokassa császár is fogyasztott emberhúst. A gyilkosságok számát növelheti a keresztények között terjedő hiedelem, hogy erőt meríthetnek abból, ha amulettjeikben megölt ellenfelük húsának darabjait őrzik.

Az úgynevezett keresztény „anti-Balaka” erők a hétvégén vették át az ellenőrzést a muszlim Séléka csoport fegyvereseitől. A muszlim félkatonai alakulat tagjai az után tűntek el az utcákról, hogy szombaton benini emigrációba vonult az ország általuk tavaly márciusban hatalomra juttatott elnöke.

Michel Djotodia államfő a múlt pénteken mondott le. Nem sokkal korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazására a franciák ezerhatszáz katonát küldtek az országba, az ott tartózkodó négyezer afrikai békefenntartó támogatására. Djotodia majdnem egyéves regnálása alatt vallási háború alakult ki: a Séléka fegyveresei keresztény civileket gyilkoltak meg, az erőszak karácsony környékén tombolt leginkább, ezt követte a nemzetközi beavatkozás.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

Az áprilisi CPAC Hungary egyik vendége volt a holland politikai kommentátor, Eva Vlaardingerbroek, akinek a felszólalását a YouTube gyűlöletbeszédre hivatkozva letörölte. Azonban a HírTV megszerezte a letiltott beszédet és itt feliratosan megtekinthető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!