2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Ezrével menekülnek az emberek Kelet-Ukrajnából

Ezrével menekülnek az emberek Kelet-Ukrajnából, ahol az oroszbarát szakadárok központjait lassan körbekeríti az ukrán hadsereg. Helyszíni sajtóbeszámolók szerint Donyeckben sokan órákig álltak sorban, hogy felférjenek a vonatra. Az ukrán elnök a napokban közölte, hogy százával bosszulják meg a szeparatistákon minden egyes ukrán katona halálát.

Marjinkában a helyiek szerint több tucat rakéta csapódott be péntek este, a támadás az oroszbarát szakadárok szerint harminc civil áldozatot követelt. A város szombatra elnéptelenedett, a lakosok többsége elmenekült. Heves harcok dúltak Luhanszk külvárosában is a szeparatisták és az ukrán hadsereg között. „Este 7-kor kezdődött a bombázás, akkor itt taxik parkoltak. Az ukránok nyilván a katonai toborzóirodát támadták, úgy hallottam, az a lázadók egyik központja, azért erre lőttek” – mondta egy szemtanú.

Az ukrán hadsereg a lázadók két legfontosabb központját, Donyecket és Luhanszkot kerítené be. „Az ukrán hadsereg civilek lakóépületeit és ipari területeket lő rakétákkal. Városi tereket is lőttek és egy tejgyárat, húsüzemet semmisítettek meg. Ezzel csak a civil társadalomnak okoztak kárt” – mondta a felkelők egyik katonai vezetője.

Petro Porosenko ukrán elnök a hét elején rendelte el az offenzívát, előre közölve, hogy minden megölt ukrán katonáért száz felkelővel végeznek. Hivatalos adatok szerint az ukrán hadsereg öt katonát veszített el a harcokban. „Az elmúlt 24 órában öt légi csapást mértünk a terroristák központjaira, megsemmisítettük két táborukat, tizenkét tankjukat, több tucat ellenőrző pontjukat, és összesen ötszáz terroristával végeztünk Glomivszkij és Perevalszk közelében” – közölte az ukrán csapatok vezetője.


Kelet-Ukrajnában nincs hivatalos nyilvántartás az áldozatok számáról. Emberi jogi szervezetek becslése szerint ezren haltak meg április óta. A lakosság minden városból menekül, negyvenezren hagyhatták el otthonukat, az emberek fele az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten húzza meg magát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!