2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ezreket kellett kitelepíteni a dél-európai országokban az erdőtüzek miatt

Több ezer turistát kellett kimenekíteni a török üdülőhelyekről a bozót- és erdőtüzek miatt. A természeti csapás több halálos áldozatot követelt. Az elnök szerint radikális kurdok gyújtották fel az erdőket. Folyamatosak a kitelepítések eközben Görögországban és Olaszországban is, ahol szintén több száz hektáron ég a növényzet.

  • Ezreket kellett kitelepíteni a dél-európai országokban az erdőtüzek miatt

Strandolók nézik a délnyugat-törökországi Marmaris tengerpartján, ahogy egy helikopter vizet szállít a térségben pusztító erdőtüzek oltásához. Ankara közlése szerint az Aydin - Bodrum - Antalya alkotta háromszögben a hétvégén újabb tűzfészek keletkezett.

Az égő növényzet füstje elérte Rodoszt, sőt a csaknem 200 kilométerre fekvő Ciprust is. Bár a tűzoltók minden tőlük telhetőt megtesznek, a katasztrófát nem sikerült elhárítaniuk. A lángok miatt haszon- és vadállatok egyaránt elpusztultak, továbbá jókora termőterületek perzselődtek fel. Többen életüket vesztették, de a halottak pontos száma nem ismert.

A természeti csapás következtében egyes településeken megszűnt az áramszolgáltatás, ezreket pedig ki kellett telepíteni. A mezőgazdasági és erdészeti miniszter tájékoztatása szerint ugyanakkor jó hír, hogy szerda óta 100 tűzfészek keletkezett, közülük 90-ben sikerült megfékezni a lángokat.

Szakértők eleinte a nagy hőséggel, illetve a lángokat szító erős széllel hozták összefüggésbe a tűz gyors terjedését, egyes híradások azonban arról szóltak, hogy a tűzesetekkel összefüggésben több embert őrizetbe vettek. A hatóságok nem zárták ki, hogy a szakadár kurd erők gyújtogatása miatt keletkeztek a tüzek.

Az elnök hozzátette, Azerbajdzsán, Oroszország, Ukrajna és Irán is küldött tűzoltó repülőgépeket a bajba került térségekbe.

Hosszan tartó, extrém hőhullám sújtja Görögországot is. Több helyen jóval 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek, és a meleg várhatóan kitart a jövő héten is a mediterrán országban. A hőség ráadásul kedvez a hellén államban napok óta tomboló erdőtüzeknek.

Athén közlése szerint Patrasz város közelében több falut is ki kellett üríteni egy bozóttűz miatt. Az munkálatokban a tűzoltók mellett több mint 30 jármű, 4 repülőgép és több helikopter is részt vesz. Számos autóutat lezárták, ezért nem lehetett autóval elérni a Peloponnészoszi-félszigetet.

Ez már Olaszország déli része, ahol szintén lángol az erdő. Szicíliában csaknem ezer tűzoltó küzd a természeti csapás ellen.

A kormány a kialakult helyzetre való tekintettel további egységek átvezényléséről döntött. Az ország északi régióiból érkeznek tűzoltók Pugliába és Szicíliába. A szigeten a lángok leginkább Cataniát és térségét fenyegetik.

A város polgármestere arról számolt be, hogy a település déli részén óriási károk keletkeztek, számos ingatlan leégett, és a katasztrófa hatalmas csapást jelentenek több család és vállalkozás számára.

Törökországhoz és Görögországhoz hasonlóan Olaszországban is repülőgépeket vetnek be a munkálatok során, de az erdőtüzeket továbbra sem sikerült eloltani. Ennek egyik oka a hőség és az erős szél. A hatóságok gyanúja szerint a tüzek gyújtogatásokra vezethetők vissza.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!