2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Ezrek tüntettek Skócia függetlenségéért Edinburghban

MTI

2018. október 7., vasárnap 07:29, frissítve: vasárnap 13:26

Edinburghban 20 ezren tüntettek Skócia függetlenségéért. Az országrész elszakadásáról 2014-ben tartottak népszavazást, de a többség akkor arra szavazott, hogy Skócia maradjon Nagy-Britannia része. A függetlenségpárti hangok azután erősödtek fel újra, hogy a britek megszavazták a kilépést az Európai Unióból.

Skót dudások fújták a dallamot függetlenségpárti menet élén Edinburghban. „Oszlassuk fel a brit államok, ne háborúzzunk” – volt olvasható az egyik transzparensen, amelyet a kék alapon fehér andráskeresztes skót lobogós tömegben lehet látni. A több tízezres békés menet az országrész fővárosának legnagyobb parkjába vonult, hogy nyomást gyakoroljon a döntéshozókra egy újabb népszavazás érdekében.

„A skótoknak szüksége van a függetlenségre. Virágozniuk kell, és újra nemzetté kell válniuk, mert jelenleg mindenki elnyomottnak érzi magát, és nem hiszünk magunkban. Ha egyszer megtörténik, biztos vagyok, hogy mindenki pozitívabb, erősebb, és boldogabb lesz” – mondta egy tüntető.

A Nagy-Britanniához tartozó országrészben 4 éve tartottak már népszavazást az elszakadásról, de akkor a többség arra voksolt, maradjanak az Egyesült Királyságban. Viszont azóta a britek is tartottak egy referendumot 2016-ban az Európai Unióból való kilépésről, amelyet egy szűk többség támogatott.

 

Brüsszel hivatalos álláspontja szerint, ha a skótok kiválnának Nagy-Britanniából, akkor az Európai Unióból is kilépnek. Ezt viszont a skótok többsége egyáltalán nem akarja, a brexit-népszavazás eredményéből ez ki is derült.

Egy szeptemberi felmérés szerint a 2019. márciusában esedékes brit kilépés megváltoztathatja a függetlenségpártiak arányát egy újabb népszavazáson.

A skót nemzeti pártot vezető miniszterelnök tavaly, miután 21 képviselői helyet veszítettek a választáson, elhalasztotta az újabb referendummal kapcsolatos elképzelések bejelentését, addig, amíg nem lesz világos, Nagy-Britannia milyen feltételekkel hagyja ott a 28 tagállam közösségét.

„A legfontosabb az lesz, amikor Nicola Sturgeon meghúzza a startpisztoly ravaszát. Addig szárazon tartja a puskaport. Szerintem nagyon okosan teszi” – mondta egy másik demonstráló.

 

London továbbra sem akar hallani egy esetleges skót elszakadásról, a skótok pedig attól tartanak, hogy a brexit miatt a skót parlament elveszítheti jogkörét, és a brit kormány alá kerülnek, amíg nem születik végső döntés a kilépés utáni Nagy-Britannia politikai berendezkedéséről. Jelenleg leginkább annak van a legnagyobb esélye, hogy a britek végül megállapodás nélkül hagyják el az uniót.

Bár a függetlenség nem szerepel a skót nemzeti párt keddig tartó kongresszusának témái között, nem hivatalosan egyeztetnek róla.