2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Ezrek tüntettek Skócia függetlenségéért Edinburghban

Edinburghban 20 ezren tüntettek Skócia függetlenségéért. Az országrész elszakadásáról 2014-ben tartottak népszavazást, de a többség akkor arra szavazott, hogy Skócia maradjon Nagy-Britannia része. A függetlenségpárti hangok azután erősödtek fel újra, hogy a britek megszavazták a kilépést az Európai Unióból.

  • Ezrek tüntettek Skócia függetlenségéért Edinburghban

Skót dudások fújták a dallamot függetlenségpárti menet élén Edinburghban. „Oszlassuk fel a brit államok, ne háborúzzunk” – volt olvasható az egyik transzparensen, amelyet a kék alapon fehér andráskeresztes skót lobogós tömegben lehet látni. A több tízezres békés menet az országrész fővárosának legnagyobb parkjába vonult, hogy nyomást gyakoroljon a döntéshozókra egy újabb népszavazás érdekében.

„A skótoknak szüksége van a függetlenségre. Virágozniuk kell, és újra nemzetté kell válniuk, mert jelenleg mindenki elnyomottnak érzi magát, és nem hiszünk magunkban. Ha egyszer megtörténik, biztos vagyok, hogy mindenki pozitívabb, erősebb, és boldogabb lesz” – mondta egy tüntető.

A Nagy-Britanniához tartozó országrészben 4 éve tartottak már népszavazást az elszakadásról, de akkor a többség arra voksolt, maradjanak az Egyesült Királyságban. Viszont azóta a britek is tartottak egy referendumot 2016-ban az Európai Unióból való kilépésről, amelyet egy szűk többség támogatott.

 

Brüsszel hivatalos álláspontja szerint, ha a skótok kiválnának Nagy-Britanniából, akkor az Európai Unióból is kilépnek. Ezt viszont a skótok többsége egyáltalán nem akarja, a brexit-népszavazás eredményéből ez ki is derült.

Egy szeptemberi felmérés szerint a 2019. márciusában esedékes brit kilépés megváltoztathatja a függetlenségpártiak arányát egy újabb népszavazáson.

A skót nemzeti pártot vezető miniszterelnök tavaly, miután 21 képviselői helyet veszítettek a választáson, elhalasztotta az újabb referendummal kapcsolatos elképzelések bejelentését, addig, amíg nem lesz világos, Nagy-Britannia milyen feltételekkel hagyja ott a 28 tagállam közösségét.

„A legfontosabb az lesz, amikor Nicola Sturgeon meghúzza a startpisztoly ravaszát. Addig szárazon tartja a puskaport. Szerintem nagyon okosan teszi” – mondta egy másik demonstráló.

 

London továbbra sem akar hallani egy esetleges skót elszakadásról, a skótok pedig attól tartanak, hogy a brexit miatt a skót parlament elveszítheti jogkörét, és a brit kormány alá kerülnek, amíg nem születik végső döntés a kilépés utáni Nagy-Britannia politikai berendezkedéséről. Jelenleg leginkább annak van a legnagyobb esélye, hogy a britek végül megállapodás nélkül hagyják el az uniót.

Bár a függetlenség nem szerepel a skót nemzeti párt keddig tartó kongresszusának témái között, nem hivatalosan egyeztetnek róla.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!