2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Külföld

Ezrek mászták át a spanyol kerítést, megoldatlan a helyzetük

Kilátástalan jövőjük miatt nem akarnak hazamenni a Ceutába egyedül érkezett migráns gyerekek. Mindannyian a spanyol–marokkói áprilisi diplomáciai konfliktus kirobbanása utáni migrációs áradattal érkeztek az exklávé területére. A héten kezdték meg repatriálásukat, amelyet jogi aggályok miatt félbeszakítottak. A migrációs maffia, kihasználva a helyzetet, több ezer euróért cserébe gyors menekülést kínál a gyerekeknek Ceutából. Bár Rabat és Madrid kapcsolata rendeződni látszik, a migrációs krízis nem szűnik Spanyolországban.

  • Ezrek mászták át a spanyol kerítést, megoldatlan a helyzetük

"Otthon nincs jövőnk, csak a halál vár ránk"

– ezzel a mondattal győzték meg a bíróságot a Ceutába menekült, hazatelepítésre váró kiskorúak. A spanyol kormány az autonóm város vezetőinek kérésére és Marokkóval együttműködésben a héten megkezdte mintegy hétszáz gyerek repatriálását, mert ellátásuk túl nagy terhet jelent Ceutának. Többen azonban kiszöktek a befogadó központokból, hogy elkerüljék az eljárást és a környékbeli barlangokban, sziklás partokon bujkálnak a hatóságok elől. Egyesek a bíróságig is eljutottak, ahol segítséget kértek, mondván nem szeretnének hazamenni, mert Marokkóban nincs számukra jövő. Hozzátették: szüleik is erre biztatják őket, mert úgy vélik, Spanyolországban tanulni, dolgozni tudnak és képesek lesznek egy jobb életet teremteni maguknak. A bíró, reagálva a kérésekre, 72 órára leállította a deportálást, amit a bíróság csütörtökön felülbírált, péntek reggel viszont már Ceuta kormánya közölte, hogy egyelőre mégsem küldi haza az érintetteket. Mint mondták: megvárják a bírósági felülvizsgálatot és az ítéletet arra vonatkozólag, hogy a hazatelepítési eljárás legális-e vagy sem – szerintük egyébként minden törvényszerűen történt eddig.

Több nemzeti és nemzetközi szervezet bírálja a spanyol belügyminisztériumot a gyerekek hazaküldése miatt. Szerintük minden kiskorú helyzetét egyesével kell felülvizsgálni és ez alapján eldönteni azt, hogy hol van jobb helyük: Marokkóban a szüleik mellett vagy Spanyolországban, állami gondozásban. Ha ez nem történik meg, akkor sértik a gyermekek alapvető jogait. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter visszautasította a vádakat, majd hozzátette azt is, hogy a kormány nem saját akaratából, hanem Ceuta kérésére kezdte meg a hazautaztatást.

A kialakult zűrzavar egyetlen csoportnak kedvez: a migrációs maffiának. Csillagászati összegekért cserébe egyébként is rendszeresen szállítják illegálisan a bevándorlókat a félszigetre, de ajánlataik megszaporodtak a gyerekek menekülési ösztöne miatt.

Négyezer euróért cserébe azt ígérik nekik, hogy rövid időn belül jetskin a félszigetre viszik őket biztonságos körülmények között. Az ajánlatok megszaporodásával egy időben találtak rá egy 53 főt szállító kis hajóra, amely a Kanári-szigetekről indult útnak. Fedélzetén 52 migráns holttestét és egy elefántcsontparti női túlélőt találtak a hatóságok, aki sokkot kapott. A legtöbb ilyen járat nem ér célba halálos áldozatok nélkül, de sok afrikai állampolgár így is vállalja a kockázatot, mert úgy véli: ha nem a tengeren, akkor a hazájában hal meg.

Áprilisban Marokkó és Spanyolország között diplomáciai konfliktus robbant ki, mely példátlan migrációs válságot okozott nemcsak Ceutának, hanem az Európai Uniónak is. A történtek előzménye az volt, hogy Spanyolország titokban egyik saját kórházába szállította Marokkó ellenségét, a Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front vezetőjét, Brahim Galit, majd néhány héttel később szabadon is engedte őt.

A történtek mély sebet ejtettek a két ország közötti barátságos viszonyon. Marokkó májusban bosszúból leállította a határellenőrzést, melynek következtében több mint tízezer ember jutott át illegálisan Ceutába, köztük 1500 gyerek is átmászott a kerítésen.

Nem sokkal később 600-an önként mentek haza szüleikhez, kilencszázan azonban máig Spanyolországban tartózkodnak. Néhányukat a félsziget különböző régióiba szállították át, hogy tehermentesítsék az exklávé bázisait, melyek azonban így is túlterheltek: hétszáz kísérő nélküli gyereket kellene repatriálni, ez a folyamat ütközött most jogi akadályokba.

Madrid és Rabat között eközben rendeződik a viszony, köszönhetően annak, hogy Pedro Sánchez kormányfő eltávolította posztjáról a korábbi külügyminisztert, Arancha González Layát, akit azóta vádlottként idéztek be a bíróságra a Polisario vezetőjének Spanyolországba szállítása kapcsán. Helyét José Manuel Albares vette át, aki több találkozót is szervezett már a marokkói vezetőkkel, melynek hála, a spanyol kormánytagokat júliusban ismét vendégül látták egy migrációval kapcsolatos nemzetközi találkozón. Szombaton a marokkói király, VI. Mohammed állt kamerák elé és hivatalosan is bejelentette: új alapokra helyezik a spanyol–marokkói kapcsolatot, melytől bizalmat, átláthatóságot és a kötelezettségvállalások tiszteletben tartását várják a jövőben.

Bár a két ország közötti viszony újra békés, a migrációs krízis szüntelen Spanyolországban.

A hatóságok aktivitása ellenére Ceuta és Melilla is állandó nyomás alatt áll. Utóbbit szinte minden nap ostromolják a migráns csoportok. Legutóbb kedden százötvenen indultak útnak, hogy átmásszák a drótkerítést.

Végül 57-nek sikerült átjutnia a rendőrségi védelmen, a többieket vissza tudták zavarni Marokkóba. A Melillában szétszéledt afrikaiakat karanténba helyezték, ugyanis napról napra többekről derül ki, hogy koronavírus-fertőzöttek. A legsúlyosabb határsértés július 22-én történt Melillában, akkor több mint kétszáz embernek sikerült átjutnia a kerítésen, miután összehangolt támadást indítottak az őket feltartóztatni próbáló csendőrök ellen, akik közül többen súlyosan megsérültek, miután vasrudakkal, kövekkel és horgokkal támadtak rájuk.  

2021. január 1-je és augusztus 1-je között több mint 16 500 illegális bevándorló érkezett Spanyolország területére, közülük kétezren július utolsó két hetében értek partot. Ez a szám a tavalyi év azonos időszakában regisztrálthoz képest 48 százalékkal magasabb.

Fotó: MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!