2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Ezer rendőr ügyel majd a biztonságra a karnevál alatt

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette készülnek a karneváli szezon csúcspontjára Németországban. Kölnben ezer rendőr ügyel majd a rendre. A karneváli szezon végén a tél elmúltát, a tavasz beköszöntét felvonulásokkal ünneplik Európában és a világ számos országában.

  • Ezer rendőr ügyel majd a biztonságra a karnevál alatt

Nem sok jóval kecsegtet a természet a farsangolóknak Németország nyugati részén. A felvonulások idején heves esőzés és orkán erejű szél várható. Nagy kihívást jelent a közbiztonság megőrzése a német nagyváros rendőrsége számára. A biztonsági intézkedéseket a 2015 szilveszterén főleg észak-afrikai migránsok által elkövetett tömeges szexuális zaklatások és rablások miatt szigorították meg. A hétfői rendezvényen ezernél is több rendőr ügyel majd a rendre, most először az elejétől a végéig videóra rögzítik a felvonulást. A Rajna-parti nagyvárosban péntektől vasárnap reggelig 548 feljelentést tettek. Mintegy 150 esetben testi sértés történt.

Az olaszországi Ivreában naranccsal vívtak háborút a tavasz tiszteletére. A középkori jelmezbe öltözött maszkosok egy kocsiról dobálták a főtéren összegyűlt embereket, akik ugyancsak naranccsal lőttek vissza.

„Ezt a csatát át kell élni, ezt ki kell próbálni, szavakkal ugyanis leírhatatlan. A csapatok valójában nem egymás ellen küzdenek, itt mindenki barát, nem is számít ki nyer és ki veszít, móka az egész, mindenki jól szórakozik” – mondta egy ivreai lakos.

A XII. században egy Violetta nevű fiatal lánynak – az első éjszaka jogán – a földesúrral kellett volna hálnia esküvője előtt, de ő inkább lefejezte a gonosz hűbérurat. Ennek a legendának állít emléket a csata, amelyben a nemesek és a köznép vív egymással, de már naranccsal.

Horvátország-szerte is felvonulásokkal ünneplik a tél elmúltát. Rijekában lesz a legnagyobb ünnepség, a birkabőr ruhát és állati maszkot magukra öltő ünneplők felvonulása.

„A népszokás a tavasz beköszöntéhez kapcsolódik. A harangozó dolga volt a rossz szellemek távol tartása, a tél elűzése és egy gyümölcsöző szerencsés új esztendőért való fohászkodás” – mondta egy férfi, aki az egész napos rijekai ünnepségre készít maszkot és álarcot.

Vérpezsdítő a hangulat Rió d e Janeiróban is, ahol egy teljes héten át zajlik a karnevál. A brazíliai metropoliszban minden negyedben külön utcai ünnepséget tartanak.

„Imádom a karnevált, főleg a Boitata negyedben tartott ünnepet, ez maga a riói történelem” – mondta az egyik ünneplő.

Az egyhetes vigasság március 6-án ér véget, amikorra több százezer külföldi turistát várnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!