2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Évek óta először nőtt a tuberkulózisos megbetegedések száma

Évek óta először, tavaly nőtt a tuberkulózisban megbetegedettek száma, beleértve a baktérium gyógyszerrezisztens mutációival megbetegedettekét is - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentéséből.

  • Évek óta először nőtt a tuberkulózisos megbetegedések száma

Tavaly több mint 10 millió tuberkulózisos esetet regisztráltak, ez 4,5 százalékos emelkedés a 2020-as év adataihoz képest. Mintegy 450 ezren a baktérium gyógyszereknek ellenálló mutációjával fertőződtek meg, három százalékkal többen, mint 2020-ban.

Tavaly 1,6 millióan haltak bele a betegségbe.

A koronavírus-járvány miatt a tuberkulózisos betegek ellátása - ahogy több más egészségügyi program is - több helyen akadozott, sokakat pedig a pandémia miatt nem is diagnosztizáltak, így míg 2019-ben hétmillió TBC-s esetet azonosítottak, 2020-ban ez a szám 5,8 millióra esett vissza.

A Covid-19 után a tbc a világ legfertőzőbb kórokozója, amely elsősorban felnőtteket támad meg, közülük is kiváltképpen olyanokat, akik alultápláltak vagy más betegségük van, például HIV-fertőzöttek. A tuberkulózisos esetek több mint 95 százalékát a fejlődő országokban regisztrálják.

Bár a jelentésben kiemelik, hogy minden három, gyógyszerrezisztens tbc-baktériummal megfertőződött emberből csupán egy kap megfelelő kezelést, hangsúlyozzák, hogy az ilyen esetek is gyógyíthatók, amennyiben lehetőség nyílik a kezelésre.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Kelet-Európában, Afrikában és a Közel-Keleten dúló konfliktusok súlyosbították a járványhelyzetet, beleértve a korai diagnosztika és az ezt követő kezelések ellehetetlenülését is.

Súlyos a helyzet Ukrajnában, ahol már a február végén kitört háború előtt is az egyik legmagasabb volt a tbc-s betegek száma a világon, egészségügyi szakértők pedig attól tartanak, hogy a kezelések elmaradása miatt több gyógyszerrezisztens mutáció jelenik meg a térségben.

Jóllehet a belső menekültek Ukrajna bármely részén kaphatnak kezelést, az országban hiány van a legfontosabb gyógyszerekből, a hatóságok pedig egyre kevésbé tudják nyomon követni a pácienseket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Hárítani fogja a felelősséget Újbuda baloldali vezetése a kerület óvodájának pedofil-botrányában?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!