2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Európa-szerte gazdatüntetések zajlanak + videó

Brüsszelben a gazdák tüzeket gyújtottak, gumiabroncsokat égettek, mivel a belga gazdáknak elfogyott a türelme a romló gazdasági helyzetüket illetően. Közben az ír gazdák is csatlakoztak és szolidaritásukat fejezték ki európai társaikkal. Egyre több európai országban tiltakoznak a gazdák, a kormányok és Brüsszel megszorító intézkedései ellen.

  • Európa-szerte gazdatüntetések zajlanak + videó

Miközben az unió állam- és kormányfői csütörtök délután még egymást gyűrték bent az Európai Tanácsban, kint a brüsszeli utcákon elszabadultak az indulatok.

Az uniós döntéshozókra nyomást gyakorolni akaró gazdák, és a közéjük keveredett hivatásos rendbontók összecsaptak a kivezényelt rohamrendőrökkel. Barikádokat gyújtottak fel, néhányan közülük törni-zúzni kezdtek, a rendőrök pedig vízágyúval igyekeztek rendet tenni.

Brüsszel belvárosában tojásokkal és kövekkel dobálták az egyik vasútállomást, az Európai Parlament előtt pedig trágyát szórtak az útra.

Az indulatok estére sem csillapodtak le. Egyre több rohamrendőrt vezényeltek ki, hogy igyekezzenek minél előbb helyreállítani a rendet.

A belga gazdálkodók azt mondják, a brüsszeli agrárellenes szabályozás, az adóemelések, a kényszerített zöldítések és az ukrán gabonadömping miatt a csőd szélén vannak.

A fenntarthatóság egy szempont, de az ukrajnai háború is jelentős tényező, amely befolyásolja ezeket a tiltakozásokat. Az ukrajnai háború kapcsán tiltakozásokkal reagálnak az EU belső és külső intézkedéseire az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Az EU kívülről valóban megpróbálta mozgósítani az Ukrajnából származó exportot úgy, hogy segítséget nyújtson Ukrajnának, de ez nagy felháborodást és elégedetlenséget keltett az Európán belüli gazdálkodók körében - mondta a politikai elemző.

A farmerek szerint az uniós döntéshozók nem hallgatnak rájuk, sőt, egyenesen az európai polgárokat etető gazdákat és az agráriumot tartják felelősnek az unió számtalan problémájáért.

A szomszédos Franciaországban hetek óta elzárják az utakat a francia gazdák. Így próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek. Több kérdésben már sikerült is eredményt elérniük. Csütörtökön bizonyos, a gazdák szerint teljesen ésszerűtlen - környezetvédelmi szigorítás feloldását, és adócsökkentést is bejelentett a miniszterelnök. Úgy tudni, a gazdák hamarosan hajlandók lesznek levonulni az utakról.

Ez már Írország, ahol több száz traktor és más nagy mezőgazdasági jármű vonult végig a városokon és az autópályákon országszerte. Az ír gazdatüntetések célja, hogy szolidaritásukat fejezzék ki más uniós tagállamokban tiltakozó gazdákkal.

Európa-déli részén is folytatódnak a demonstrációk. Az olasz gazdák Milánó belvárosába tartanak, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra. Ők is a környezetvédelmi szabályok enyhítését, és az ukrán gabonadömping megállítását követelik.

Nagy vita volt a csúcson is a mezőgazdaságról - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök kiemelte, a brüsszeli elit nem hallgatja meg a gazdákat, pedig a mostani gyakorlaton változtatni kell.

Hozzátette, Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok zárják el az utat az ukrán dömping előtt, állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

Fotó: Olasz gazdák traktorjaikkal tüntetnek a kormány és az Európai Unió agrárpolitikája ellen Milánó belvárosában 2024. február 1-jén. MTI/EPA-ANSA/Matteo Corner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!