2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Európa kétségbeesetten harcol a koronavírussal

Olaszország után, Spanyolországban és Franciaországban a legsúlyosabb a helyzet. Madrid elrendelte a szállodák bezárását, Párizs pedig próbálja betartatni a lakossággal a kijárási tilalmat. Bajorországban és Portugáliában is csak a létfontosságú üzletek maradhatnak nyitva. Szlovéniában kijárási korlátozásokat vezetettek be, Horvátország pedig lezárta határait.

  • Európa kétségbeesetten harcol a koronavírussal

A világon negyedik államként Spanyolországban átlépte az ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A madridi kormány további szigorítást vezetett be a járvány megfékezése érdekében: elrendelte az összes, nagyjából 12 és félezer szálloda bezárását. Van olyan madridi hotel, amelyet ideiglenes kórházzá alakítottak.

Az országban a hét vége óta szükségállapot van érvényben. Az állam egész területén felfüggesztették az oktatást, nem rendezhetnek egyetlen sport- és kulturális rendezvényt sem, továbbá elrendelték a vendéglátóhelyek bezárását is.

Az első spanyol beteget január 31-én azonosították, mostanra viszont már 20 ezerre nőtt a fertőzöttek száma.

Drónokkal ellenőrzik a hatóságok Nizzában, hogy az emberek betartják-e a kijárási tilalmat. A mindig nyüzsgő nizzai corsot is lezárták. A szigorra azért van szükség, mert a fertőzöttek száma négy nap alatt 11 ezerre emelkedett Franciaországban. Az elnök arról beszélt, hogy ez még csak a kezdet.

"Még csak a krízis kezdetén vagyunk, erre már a hét elején emlékeztettem az embereket. Intézkedéseket hoztunk, hogy az első fertőzési hullámot enyhítsük. Még ha a fertőzés elején vagyunk is, akkor is fenn kell tartani a reakcióképességünket." - mondta Emmanuel Macron.

A franciák kedd óta csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket.

Németországban is egyre több tartomány lakosságát fenyegeti kijárási tilalom, mert nem tartják be a közösségi távolságtartás szabályait. Elsőként Bajorországban péntek éjféltől vezetik be a kijárási korlátozásokat, egyelőre két hétig.

Ami a személyek szabad mozgását illeti, a mottó az, hogy maradjon otthon! hacsak nem kell munkába menni, vagy felülvizsgálatra. Azt is mondjuk, hogy nem fogjuk lezárni Bajorországot, a friss levegő jó és segíthet. De - és ez fontos, természetesen sportolni vagy sétálni lehet, ez Ausztriában is lehetséges, de csak egyedül vagy a családdal, vagy kutyát sétáltatni. A csoportok, partyk, összejövetelek nem lehetségesek - mondta a bajor miniszterelnök.

Portugáliában is a részleges lezárásról döntöttek. 15 napig zárva tartanak a nem létfontosságú üzletek. Az éttermek csak házhoz szállítást vállalhatnak, helyben nem szolgálhatják ki a vendégeket.

Szerbia már saját állampolgárait sem engedi be a határain és várhatóan tovább szigorítják a kijárási tilalmat az országban. Amely értelmében már most is tilos este nyolc és hajnali 5 óra között az utcán tartózkodni, a 65 éven felüliek pedig egyáltalán nem mehetnek ki.

A balkáni országban beszüntették a helyközi vonat- és autóbuszjáratokat is.

Szlovénia egész területére is kijárási korlátozásokat jelentett be a kormány. Az országban hétfőtől állították le a tömegközlekedést, keddtől lezárták a repülőtereket, csütörtöktől pedig betiltották az összejöveteleket is.

Horvátországban csütörtöktől részleges boltzár lépett életbe, betiltották a nyilvános rendezvényeket és lezárták a határokat a külföldiek előtt. A horvát kormányfő rendkívüli televíziós beszédében megértésre és szolidaritásra szólította fel a lakosságot.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!