2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

EU: Washington hagyjon fel az uniós cégek fenyegetésével

Az Európai Unió figyelmeztette pénteken az amerikai kormányt, hogy hagyjon fel az Oroszország és Európa között tervezett gázvezetékek kiépítésében részt vevő uniós cégek szankciókkal való fenyegetésével, és vitáit szövetségeshez méltón rendezze az unióval.

  • EU: Washington hagyjon fel az uniós cégek fenyegetésével

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten közölte, hogy Washington büntetőintézkedésekkel fogja sújtani azokat az európai cégeket, amelyek nem vonulnak ki az Északi Áramlat-2 nevű orosz-német és a Török Áramlat nevű orosz-török gázvezeték kivitelezéséből, ugyanis az amerikai kormány szerint ezek a cégek egy 2017-es szövetségi törvény hatálya alá esnek. Ez a törvény "az Egyesült Államok ellenségeinek szankciókkal való elrettentését" szolgálja - emlékeztetett.

Donald Trump amerikai elnök már tavaly decemberben rendeletet írt alá olyan szankciók lehetőségéről, amelyek büntetnék az orosz-európai gázvezetékek kiépítésében részt vevő vállalatokat, mert kormánya szerint az újabb vezetékek növelnék Európa függését az orosz energiától, és ezzel erősítenék Moszkva politikai befolyását a kontinensen. Németország és az EU is élesen bírálta akkor ezt a rendeletet, az európai ügyekbe történő amerikai beavatkozásnak minősítette.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte pénteken, hogy ezek a szankciók "törvényes üzleti tevékenyéget folytató" európai cégeket sújtanának. Emlékeztetett, hogy Washington büntetéssel fenyegeti azokat a cégeket is, amelyek üzleti tevékenyéget folytatnak Iránnal vagy Kubával, illetve fenyegeti a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) munkatársait. Borrell közölte: az EU tiltakozik azon amerikai politika ellen, amely egyre inkább cégek vagy egyének büntetésével akarja elérni céljait szerte a világon. "Ha vita van köztünk mint szövetségesek között a politikáról, akkor az Európai Unió mindig nyitott a párbeszédre, de nem a szankciókkal való fenyegetés árnyékában. Az európai politikáról az európaiak döntenek, nem kívülálló országok" - szögezte le.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!