2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Észak-Korea feltehetően új típusú ballisztikus rakétát lőtt ki

A dél-koreai hadsereg közleménye szerint Észak-Korea egy feltehetően új típusú, közepes vagy nagy hatósávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki csütörtökön, ami riadalmat okozott Japán északi részén, ahol a lakosságot arra is felszólították, hogy húzódjanak fedezékbe.

  • Észak-Korea feltehetően új típusú ballisztikus rakétát lőtt ki

Dél-Korea súlyos provokációnak minősítette az incidenst, és az Egyesült Államok is elítélte a nagy hatótávolságú ballisztikus rakétakísérletet.

A ballisztikus rakétát Phenjan környékéről lőhették ki, és a közlemény szerint mintegy ezer kilométert tett meg. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint szilárd hajtóanyagú rakéta lehetett.

Észak-Korea korábban már végzett kísérleteket rövid hatótávolságú szilárd hajtóanyagú rakétákkal, de ez lehetett az első ilyen kísérlet közepes vagy nagy hatótávolságú rakétával.

A kilövés miatt Japán riasztást rendelt el Hokkaidón, de miután kiderült, hogy a rakéta nem japán területre csapódott be, a japán hatóságok visszavonták az északi szigetre kiadott riasztást.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter közleménye szerint a rakétát kelet felé, nagy szögben lőtték ki, és nem japán területre esett.

A japán parti őrség tájékoztatása szerint a rakéta Észak-Koreától keletre zuhant a tengerbe.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pár napja a háborús elrettentés megerősítésére szólított fel.

Az Egyesült Államok elítélte az észak-koreai rakétakísérleteket, de megújította a tárgyalások megkezdésére tett ajánlatát.

Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hangsúlyozta, hogy nyitva áll az ajtó a diplomáciai lépések előtt, de hozzátette, hogy Phenjannak azonnal be kell szüntetnie a biztonságot fenyegető akcióit.

Watson azt is közölte, hogy az Egyesült Államok minden szükséges intézkedést megtesz az amerikaiak, valamint dél-koreai és japán szövetségeseinek biztonsága érdekében.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!