2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Erősödött a migrációs nyomás a tengeren

  • Erősödött a migrációs nyomás a tengeren

Megkezdték az olasz hatóságok a lampedusai menekülttábor kiürítését. A munkálatokkal egy időben azonban továbbra is tömegesen érkeznek a bevándorlók a szigetre.

A görög parti őrség eközben 55 ember életét mentette meg Rodosz közelében. A hivatalos szervek mellett az NGO-k is folyamatosan mentik a Földközi-tengeren bajba jutott migránsokat, Líbia felségvizein egy újabb civil hajó állt szolgálatba.

Hiába kezdték meg a lampedusai migránstábor kiürítését az olasz hatóságok, a szigetre továbbra is tömegesen érkeznek a bevándorlók.

Csütörtökről péntekre virradóan 16 csónak kötött ki. A járműveket a hatóságok, valamint az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség katonai hajói kísérték a szárazföldre.

A menekülteknek megmérték a testhőmérsékletüket, majd egy táborba szállították őket, ahol további egészségügyi szűréseknek vetik alá őket, majd regisztrálják őket.

A helyi lakosoknak azonban elfogyott a türelme. Azt kérték a polgármestertől, hogy a jelenlegi járványhelyzetben ne engedje be a migránsokat a szigetre. Salvatore Martello többszöri is kérte Róma segítségét, de a kormány nem tett semmit.

Sőt, a politikus azt mondta, a bevándorláspárti Conte-kabinet további menekülteket helyezne el Lampedusán.

A migrációs válság az égei-tengeri szigetvilágot sem kíméli. A görög hatóságok 55 illegális bevándorlót mentettek ki az Égei-tengerből Rodosz térségében.

A héten másodszor hajtottak végre akciót a parti őrség tagjai a sziget közelében. A csónakot biztonságos helyre vontatták, a bevándorlókat pedig orvosok vizsgálták meg.

Bár a hellén állam lezárta szárazföli és nyílt vízi határait, mégis folyamatosan érkeznek migránsok Görögországba, elsősorban a szomszédos Törökországból.

Eközben egy újabb civil hajó kezdett mentési munkálatokba a Földközi-tengeren, a líbiai partok közelében. A missziót egy brit politikai aktivista finanszírozza.

A Banksy becenévre hallgató graffitiművész a Seawatch hajót is üzemeltető német NGO-t kérte fel, hogy biztosítson legénységet a misszióhoz. A civilek már az első küldetés során 89 bajba jutott ember életét mentették meg.

A migránsokat Máltára vagy Olaszországba szeretnék szállítani, de Valetta és Róma egyelőre nem adott kikötési engedélyt a hajónak.

Az év eleje óta a nem kormányzati szervezetek munkatársai mintegy 5 ezer olyan ember életét mentették meg, akik Afrikából próbáltak Európába eljutni, de útközben balesetet szenvedtek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!