2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Túlélve Bolíviát 03:00

Külföld

Erősödő migrációs nyomás alatt Ciprus

Havonta több mint ezer menedékkérő érkezik Ciprusra Szíriából, Libanonból és Törökországból – közölte a ciprusi bevándorlási hivatal vezetője kedden a helyi Alfa televíziónak nyilatkozva.

  • Erősödő migrációs nyomás alatt Ciprus

Andreasz Hrisztofi rámutatott, hogy a lakosság számához mérten így Ciprusra érkezik a legtöbb menedékkérő. 2018-ben 7760-an kértek menedéket Cipruson, ami az előző évhez képest 70 százalékos emelkedés. Ciprus a libanoni és szíriai partoktól 170, Törökországtól mintegy 70 kilométeres távolságra fekszik.

A nagyjából egymillió lakosú szigetországban mintegy 10 ezer bevándorló él, és rajtuk kívül még mintegy 10 ezren várakoznak a fővárostól nyugatra fekvő Kokkinotrimita menekülttáborában menedékkérelmük elbírálására. A tábor a ciprusi sajtó szerint túlzsúfolt.

A dpa német hírügynökség beszámolójából nem derül ki, hogy Hrisztofi kitért-e arra, hogy mely országokból pontosan hány ember kért menedéket Cipruson. A sziget északi felén ugyanis 1974-ben Törökország katonailag beavatkozott, miután görög–ciprusi szélsőségesek puccsot hajtottak végre, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. Nem sokkal később a sziget északi részén kikiáltották az „Észak-Ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet csak Ankara ismer el. A sziget északi részére be lehet utazni Törökországból, így török állampolgárok viszonylag könnyedén menedéket kérhetnek Cipruson.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Salvini lesújtó véleménnyel van Ursula von der Leyenről

Salvini lesújtó véleménnyel van Ursula von der Leyenről

Nem szavaztam és soha nem fogok szavazni egy olyan emberre, mint Ursula von der Leyen, aki az egyik legrosszabb Európai Bizottságot vezette, és több kárt okozott, mint a jégeső - hangoztatta Matteo Salvini, a Liga olasz párt vezetője egy pénteki sajtótájékoztatóján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!