2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Külföld

Erős földrengések az izlandi tűzhányónál

Két nagyobb erősségű földrengés rázta meg izlandi Bardarbunga tűzhányó környékét. A Richter-skála szerinti 5,3-es földmozgás után egy 5,1-es erősségű rengést is észleltek. Ennek ellenére a szakértők nem látják jelét vulkánkitörésnek. A gleccser alatti tűzhányó környékét már szerdán lezárták a turisták elől, miután folyamatosak voltak a földmozgások. A hatóságok a hétvégén a tűzhányó körzetében teljes repülési tilalmat rendeltek el.

Folyamatos megfigyelés alatt tartják az izlandi geológusok a Bardarbunga tűzhányót, miután a vulkán közelében mozogni kezdett a föld, majd egy közeli gleccser alatt láva tört a felszínre. A hatóságok attól tartanak, hogy mindez egy nagyobb kitörés előjele, ezért a legszigorúbb figyelmeztetést adták ki az ország légi közlekedésére. A tűzhányó környékét már napokkal ezelőtt lezárták. Az izlandi rendőrfőnök azt mondja, felkészültek a legrosszabbra. „Azért jöttem ide, hogy tárgyaljak a helyi rendőrfőnökkel és kollégáival. Felmértük, hogy miben tudunk segíteni nekik. Úgy gondolom, hogy felkészültünk a kitörésre” – mondta az izlandi rendőrfőnök.

2010-ben egy másik izlandi vulkán kitörése után a nagy mennyiségű levegőbe jutott hamu a második világháború óta nem látott fennakadásokat okozott Európa légi közlekedésében, az európai légügyi hatóságok és légitársaságok ezért szorosan követik a Bardarbunga tűzhányóról szóló híreket. Az izlandi geológusok közben attól tartanak, hogy a kitörés áradást okozhat, hiszen a felszínre törő láva megolvaszthatja Izland legnagyobb gleccserét.


A vulkán közelében nincs lakott település, de a környék kedvelt turistacélpontnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!