2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

Erdőtüzek pusztítanak Európában

Hír TV

2020. július 27., hétfő 12:20

Egy tűzoltó meghalt, hatan pedig megsérültek oltás közben Portugáliában, ahol Oleiros városánál kigyulladt az erdő. A meteorológusok szerint a következő napokban közel 40 fok és 65 km per órás szél várható, így valószínűleg több települést evakuálni kell. Közben Görögországban sikerült megfékezni az öt napja pusztító erdőtüzet, a Peloponnészoszi-félszigeten és Kefaloniában mintegy 900 tűzoltó végezte az oltást a nap 24 órájában.

Hatalmas füstfelhő borítja be a Peloponnészoszi-félsziget keleti partját. Öt nap után sikerült megfékezni az erdőtüzet, amely több ezer hektárnyi területet pusztított el. A természeti csapás miatt három települést és két nyári tábort kellett kiüríteni. A hatóságok 900 tűzoltót mozgósítottak, mivel több mint 50 helyen csaptak fel a lángok.

A térségben mintegy kétszáz szakember felügyeli a helyzet további alakulását, hogy elkerüljék a két évvel ezelőtti Athénhez közeli katasztrófát. Az elmúlt évtized legsúlyosabb erdőtüzében 102-en haltak meg.

Szombaton felcsaptak a lángok a lángok a Portugália középső részén lévő Oleiros városánál is.

Az erős szél és a magas hőmérséklet miatt a tűz átterjedt a két szomszédos településre is. A katasztrófavédelem szerint az elsődleges feladat az emberéletek megvédése, ahol szükséges evakuálják a településeket. A lángok megfékezésén 850 tűzoltó és legalább ennyi önkéntes dolgozik. Munkájukat 14 repülő is segíti a levegőből. Szombaton egy 21 éves tűzoltó meghalt, hat társa, valamint egy civil pedig megsebesült, mikor oltás közben autóbalesetet szenvedtek.

A portugál meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy a hőmérséklet még várhatóan nőni fog, a hét elején elérhet a 40 Celsius fokot is.

Hír TV